Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Ballast Nedam lijdt ‘dramatisch’ verlies van 103 miljoen euro

Het hoofdkantoor en logo van Ballast Nedam.
Het hoofdkantoor en logo van Ballast Nedam. Foto ANP/Lex van Lieshout

Ballast Nedam heeft het afgelopen jaar een nettoverlies van 103 miljoen euro geleden. Dat maakte het bouwbedrijf gisteravond bekend bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014. Ondanks winstwaarschuwingen die eerder waren afgegeven viel het verlies erger uit dan verwacht.

Het bedrijf zelf noemt de cijfers “dramatisch”. In winstwaarschuwingen in de afgelopen maanden zei Ballast Nedam dat het verlies meer dan 45 miljoen euro zou bedragen. Ook werd de presentatie van de jaarcijfers tweemaal uitgesteld. Het operationeel verlies bedroeg 65 miljoen euro, de omzet zakte met ongeveer 100 miljoen naar 1,1 miljard euro. Met name de divisie infrastructuur draaide een zeer slecht jaar. Daar werd een operationeel verlies geleden van 59 miljoen euro.

Overlevingsstrijd

Ballast Nedam heeft financiële problemen die onder andere voortkomen uit het verlieslijdende project van de verbreding van de A15. Daarop is al meer dan 100 miljoen afgeschreven. Afgelopen woensdag bleek het bedrijf voorlopig van een financiële ondergang te zijn gered nadat het zijn huisbanken en samenwerkingspartners van het project op de A15 bereid vond leningen te verstrekken en nieuwe aandelen uit te geven.

Het is niet de eerste keer dat Ballast Nedam kapitaal binnenhaalt om grotere problemen af te wenden. De afgelopen jaren leende het bouwbedrijf extra geld van zijn huisbanken, gaf het nieuwe aandelen uit en stootte het winstgevende bedrijfsonderdelen af.

Beheerste krimp

Op de beurs werd afgelopen woensdag enthousiast gereageerd op de nieuwe financieringsronde. Toch lijkt het reddingsplan niet te wijzen op groei, maar eerder op beheerste krimp. Zo wordt het aandeel van Ballast Nedam in het project van de A15 afgebouwd van 40 naar 10 procent en kondigde het bouwbedrijf verder aan zijn activiteiten op het gebied van grote infrastructurele projecten af te bouwen, ook op het andere grote project van de A2 bij Maastricht.

Over het eerste kwartaal van 2015 meldde Ballast Nedam alleen dat het aan de verwachtingen heeft voldaan. Het bouwbedrijf noemde geen cijfers.

Lees meer op NRC Q: Wéér is Ballast Nedam gered - wie zijn de winnaars en verliezers?