‘Frontex schiet tekort’ - Artsen zonder Grenzen helpt bootvluchtelingen

Archieffoto van 23 april, waarop te zien is hoe mariniers uit Malta een fles water gooien naar een boot met naar schatting 180 bootvluchtelingen. Een reddingsboot was onderweg.
Archieffoto van 23 april, waarop te zien is hoe mariniers uit Malta een fles water gooien naar een boot met naar schatting 180 bootvluchtelingen. Een reddingsboot was onderweg. Foto: Reuters / Darrin Zammit Lupi

Vanaf morgen gaat Artsen zonder Grenzen doen waar Europa volgens deze hulporganisatie in gebreke blijft: bootvluchtelingen helpen die op de Middellandse Zee in nood komen.

Samen met de particuliere Maltese stichting Moas, gefinancierd door een Amerikaans-Italiaans echtpaar, gaan twee artsen en een verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen een half jaar lang mee patrouilleren vlak langs de Libische kust, vanwaar veel vluchtelingen vertrekken. Er zijn ook drones aan boord, om een groter gebied te kunnen verkennen. Van de 3,5 miljoen euro die deze operatie kost, betaalt Artsen zonder Grenzen de helft.

‘Zij zullen in dat bootje stappen, of wij er nou zitten ja of nee’

Het doel is om het aantal verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee te verminderen, zegt directeur van het operationeel centrum van Artsen zonder Grenzen in Amsterdam Arjan Hehenkamp in een gesprek met NRC. Europa schiet daarin volgens hem te kort: EU-grensbewakingsagentschap Frontex werkt tot dertig mijl van de Europese kust, terwijl de meeste bootvluchtelingen verdrinken in het zicht van de Libische kust. De operatie van Artsen zonder Grenzen zal juist nabij de Libische kust gaan opereren.

Hehenkamp uit zich in felle bewoordingen tegen het Europese beleid:

“Wij vinden het schandalig dat áls de middelen bestaan, deze niet worden ingezet. Terwijl duidelijk is dat deze mensen zullen komen en blijven komen, en duidelijk is dat zij assistentie nodig hebben.”

De suggestie dat deze hulp nabij de Libische kust een aanzuigende werking zou hebben, verwerpt hij:

“Die mensen zijn wanhopig, zij hebben geen andere keus. Zij zullen in dat bootje stappen, of wij er nou zitten ja of nee.”

Bekijk hier een deel van het interview van Hehenkamp met NRC:

Arjan Hehenkamp, Artsen zonder Grenzen, praat over bootvluchtelingen from Marc Leijendekker on Vimeo.

Meer informatie over de missie van Artsen zonder Grenzen vind je hier.

Meer informatie over deze problematiek in ons dossier bootvluchtelingen.