Apples ‘Tattoogate’ is storm in glas water

Foto: Reuters

Geen nieuwe Apple-gadget zonder online relletje. Na bendgate – de grotere iPhone 6 die in september uitkwam zou te makkelijk buigen – volgt Tattoogate: de net geïntroduceerde Apple Watch zou moeite hebben om de hartslag waar te nemen bij mensen met een tatoeage op hun pols.

Het oppikken van de hartslag van de drager is een belangrijke functie van Apples smartwatch. Zo kun je de gadget als fitnessmeter gebruiken. De hartslagmeting wordt verricht door lichtgevoelige sensoren aan de achterkant van het horloge, die waarnemen hoeveel bloed er door de pols stroomt. Dit licht wordt uitgezonden door groene leds en wordt door stromend bloed weerkaatst. Het is niet de meest betrouwbare meting, wel de meest comfortabele voor de gebruiker. Wie een accurate hartslagmeting wil doen tijdens de fitnessoefening moet een borstband dragen die elektrische spanning in de huid meet.

Probleem niet uniek voor Apple

Apples hartslagmeter werkt niet op basis van een unieke technologie (en ook geen uniek probleem) – ook sporthorloges van TomTom werken met groene lampjes, net als de hartslagmeter op Samsungs horloges en de Microsoft fitnessmeter. Maar bij de Apple Watch wordt dit aspect opeens breed uitgemeten. Op techblogs klagen verschillende mensen met polstatoeages dat hun Apple Watch geen hartslag waarneemt. Daarnaast blijft het horloge ‘op slot’ als ze het ding omdoen; de hartslagmeter dient namelijk ook als ontgrendelingsmechanisme.

Het bericht ging snel de wereld rond nadat een Reuters-journalist erover klaagde. Maar tattoogate lijkt, net als bendgate, een storm in een glas water. Het is vooral een slimme hashtag op Twitter om verkeer naar websites te trekken. Apple berichten worden per definitie goed gelezen.

Apple waarschuwde al van tevoren voor tatoeages

Apple waarschuwt van tevoren al dat inkt van tatoeages de meting kan verstoren. Het horloge gebruikt ook een infraroodlezing om de hartslag te meten. Je kunt de Watch daarnaast koppelen met externe hartslagmeters. Qz.com suggereerde zelfs dat een donkere huid problemen zou opleveren voor de Apple Watch, maar reduceerde dat later tot een theoretische mogelijkheid.

Ernstiger is het probleem dat Apple heeft om bestelde horloges tijdig bij klanten te krijgen. The Wall Street Journal wijt de leveringsproblemen aan technische problemen met het trilmotortje in het horloge. Een van de leveranciers laat het afweten en daardoor hapert de doorgaans zo geoliede logistiek van ’s wereld grootste gadgetbedrijf.