Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

AIVD-baas Bertholee: een schoothond van de NSA? Bullshit!

ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD.

Rob Bertholee, baas van de Nederlandse Inlichtingenen veiligheidsdienst (AIVD), noemt het verwijt van klokkenluider Edward Snowden dat zijn dienst een schoothond van haar Amerikaanse evenknie is “absolute bullshit”. Tevens vindt hij dat de Nederlandse journalistiek teveel achter Snowden aan loopt.

Bertholee gaat vandaag voor het eerst publiekelijk in op de kritiek van Snowden op de AIVD.

De oudmedewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde in 2013 tal van documenten waaruit blijkt hoe Amerika op zeer grote schaal data verzamelt, vaak met medewerking van bevriende mogendheden als Nederland. In een recent interview met de Volkskrant zei de in Rusland gestrande Snowden dat de Nederlandse geheime dienst door de Amerikanen “niet wordt gewaardeerd vanwege hun capaciteit, maar vanwege de vrije doorgang die ze biedt”.

Bertholee is er niet van onder de indruk.

“Ik zie iemand die vastzit in Moskou, geen kant uitkan en door de Amerikanen wordt beschouwd als een vijand van de staat. Dan denk ik: hoe komt zo iemand aan zoveel kennis en een schijnbaar diepgaande analyse over wat er in Nederland gebeurt?”

Over de journalistiek die Snowden “een platform geeft”, zegt Bertholee:

“Wie biedt meneer Snowden nou echt tegenspel?”

Duitse geheime dienst spioneerde in opdracht VS

De verhouding tussen Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten werd deze week opnieuw actueel. Woensdag lekte uit dat de Duitse geheime dienst jarenlang in opdracht van de VS Europese buurlanden heeft bespioneerd. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Duitse regering werden vanuit het Beierse Bad Aibling data, e-mails en telefoongegevens verzameld van onder meer de Franse wapenindustrie, hoge ambtenaren van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en het presidentieel paleis en leden van de Europese Commissie. Het gesprek van NRC Handelsblad met Bertholee vond overigens voorafgaand aan deze onthulling plaats.

Bertholee gaat niet in op kritiek

De AIVD-chef wil niet reageren op deskundigen en een oud-medewerker van de dienst die onlangs forse kritiek uitten in NRC op het functioneren van de AIVD én op hemzelf. Er zou door de aanvankelijke bezuiniging van het kabinet en foute beslissingen van dienstleiding sprake zijn van “een explosieve situatie” op de werkvloer bij de geheime dienst. Ook werd het leiderschap van Bertholee bekritiseerd. Zo noemde oud AIVD-medewerker Kees Jan Dellebeke de oudmilitair Bertholee “een manager”.

“Geen man die veel kaas van de organisatie heeft gegeten. Maar vooral geen man met een inlichtingenvisie.”

Bertholee:

“Ik heb het allemaal gelezen maar voel geen enkele behoefte er iets over te zeggen.”

Lees het interview met Rob Bertholee in NRC Handelsblad vanmiddag.