Winst Shell meer dan gehalveerd door lage olieprijs

De winst van Shell viel vorig kwartaal lager uit door de lage olieprijs. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De lage olieprijs heeft vorig kwartaal een zware wissel getrokken op de resultaten van Shell. Het Brits-Nederlandse oliebedrijf presenteerde vanmorgen een winst van ruim 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro). Dat was nog niet eens de helft van wat Shell in de eerste maanden van vorig jaar overhield.

Tussen januari en maart van vorig jaar kwam de winst gecorrigeerd voor eenmalige mee- en tegenvallers namelijk uit op 7,3 miljard dollar. Als alle eenmalige posten wel worden meegerekend, daalde de winst van Shell overigens veel minder snel, met 2 procent naar iets meer dan 4,4 miljard dollar.

Ook omzet daalt door olieprijs

Dat cijfer wordt echter sterk beïnvloed door de afschrijving van 2,8 miljard euro die Shell vorig jaar moest doen op raffinaderijen in Azië en Europa. Daarnaast verdiende het olieconcern dit jaar juist flink op de verkoop van bedrijfsonderdelen. Ook kreeg Shell vorig kwartaal een lagere belastingaanslag in het Verenigd Koninkrijk.

Naast de winst kreeg ook de omzet van Shell een flinke tik door de lage olieprijs. Dat cijfer daalde van 109,7 miljard naar 65,7 miljard dollar, een terugval van meer dan 40 procent. Waar Shell vorig jaar nog ongeveer 108 dollar verdiende aan een vat Brentolie was dat vorig kwartaal nog ongeveer 56 dollar.

Minder olie, meer gas

Topman Ben van Beurden spreekt in een toelichting dan ook van een “moeilijke industriële omgeving”, maar benadrukt dat Shell hard zijn best doet de winstgevendheid te verbeteren. Zo verkoopt het olieconcern bedrijfsonderdelen die niet bij de strategie passen en wordt gesneden in de uitgaven.

Daarnaast wil Shell minder afhankelijk worden van olie. Om die reden kocht het recentelijk de Britse gasproducent BG voor omgerekend 64 miljard euro, de grootste Nederlandse aankoop ooit. Omdat die overname nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders, wordt hij voorlopig nog niet opgenomen in de boeken.

Lees ook op NRC Q: Waarom de kwartaalcijfers vandaag belangrijk zijn voor Shell.

    • Joost Pijpker