Weet jij hoeveel calorieën er in deze drankjes zitten?

Wat weet je over de wijn die je drinkt? Te weinig, vindt het Europees Parlement. Terwijl we te veel drinken. Op de etiketten van alcoholische dranken moeten daarom vanaf volgend jaar de ingrediënten en voedingswaarden komen te staan.

Een test: haal jij de grootste dikmakers eruit?

1. Wat moet er vanaf 2016 op het etiket komen te staan?

Net als bij de meeste levensmiddelen: de ingrediënten en de voedingswaarde – in elk geval het aantal calorieën. Maar liefst ook een waarschuwing voor zwangere vrouwen en voor het rijden onder invloed. Niet iedereen is daar blij mee. Nederlandse wijnmakers zijn bang voor de kosten. De administratie, de wijnanalyse door het laboratorium, eventueel extra etiketten: voor kleine wijnboeren tikt dat aan. En er staat al heel veel op, zegt Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde. Alcoholpercentage, volume, allergenen (zoals sulfiet), herkomst, bottelaar, partijnummer – “Waar moeten de calorieën dan nog staan? Of de waarschuwingstekentjes?”

2. Wat zegt het eigenlijk, die calorieën?

Bij wijn worden vruchtensuikers uit fruit door vergisting omgezet in alcohol. Dat zijn koolhydraten waar je lichaam niks aan heeft. Calorieën zeggen dus iets over alcohol. Wijnproducenten zijn bang dat wijn nu het imago van dikmaker krijgt. En niet ten onrechte. In een glas rode wijn zitten 82 kilocalorieën, in wit 67, in rosé 71.

3. Welke wijnen bevatten veel calorieën?

Er zijn nogal wat landen, vooral uit de Nieuwe Wereld (Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië), die scheutig zijn met alcohol omdat dat zoete, zwoele wijnen oplevert. “Dat zijn toegankelijke wijnen voor de gemiddelde consument”, zegt wijnschrijver Harold Hamersma.

“Zoet maskeert smaak. Bij voordelige, niet al te goede wijnen wordt daarom vaak ook nog ‘restzoet’ toegevoegd.”

Hamersma ziet sinds kort wel een trend naar lichtere, frissere wijnen met minder alcohol, veel Rieslings bijvoorbeeld. “Van 14,5 naar 12 procent lijkt niks, maar je krijgt wel twintig procent minder alcohol binnen.” En dus minder calorieën. “Doordrinkbaarder”, noemt Hamersma deze wijnen. Dat is net zo goed een nadeel: dan gaat zo’n fles ook sneller leeg.

4. Zit in wijn meer dan alleen water, alcohol en wat mineralen?

De EU staat tientallen additieven toe (enzymen, smaakstoffen, zuren, etc.). Die hoeven nu niet op het etiket te staan en die worden in het voorstel van de commissie ook niet genoemd. Het lijkt onwaarschijnlijk dat die op het nieuwe etiket wel vermeld zullen worden.

5. Waar is het etiket dan voor bedoeld?

Alcoholmisbruik is in sommige EU-lidstaten de tweede aan lifestyle gerelateerde oorzaak van leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, obesitas en kanker, aldus de parlementsleden die de motie indienden. De maatschappelijke kosten van alcoholmisbruik in de EU worden geschat op 115,8 miljard euro. Dat in sommige landen een maaltijd zonder wijn ondenkbaar is, dat uitgaan en bingedrinken in sommige landen bij elkaar horen – het zijn maar twee van de vele zorgen van het parlement. Het doel van de motie is dus vooral om alcoholgebruik terug te dringen.

    • Martine Kamsma
    • Anna Vossers