Stationsverbod voor overlastgevers OV gaat morgen in

Service- en veiligheidsmedewerkers van de NS op het station.
Service- en veiligheidsmedewerkers van de NS op het station. Foto ANP / Remko de Waal

Mensen die overlast veroorzaken op stations kunnen vanaf morgen een verblijfsverbod krijgen. Overlastgevers mogen nadat zo’n verbod is opgelegd niet komen op de perrons, trappen, tunnels en andere voorzieningen op stations. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur) voert de maatregel versneld in na recente geweldsincidenten in het openbaar vervoer.

Het wetsvoorstel was al door de Eerste Kamer goedgekeurd. De maatregel stelt vervoerders in staat overlastgevers aan te pakken, ook als zij niet met het OV reizen, schrijft Mansveld.

“Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Dit verblijfsverbod moet een bijdrage leveren aan een prettig verblijf op de stations en een veilige reis voor passagiers en personeel.”

Daders van het treingeweld riskeren daarnaast een boete of een tijdelijk reisverbod. Een overtreding van dat reisverbod kan leiden tot een hogere boete of tot twee maanden celstraf.

De NS kondigde eerder deze maand aan meer personeel in te zetten, en honderd man extra beveiliging. Op nacht- en weekendtreinen gaan alle conducteurs in teams van twee werken, in plaats van alleen. 94 procent van NS-medewerkers zei in 2014 met agressie geconfronteerd te zijn.

Veel aandacht voor geweld OV

In de nacht van 9 op 10 april werd op Amsterdam Centraal bijvoorbeeld een NS-medewerker met de dood bedreigd. Ook in het paasweekend waren conducteurs slachtoffer van geweld. In de nacht van 5 op 6 maart liep een vrouwelijke conducteur drie botbreuken in het gezicht op bij een zware mishandeling in Hoofddorp. Afgelopen weekend werden weer conducteurs bedreigd en mishandeld, nu in Almere en Tilburg.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de mogelijkheid om personeel van de NS uit te rusten met wapenstokken en pepperspray, maar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) gaf aan dat “een lastig besluit” en “een hele stap verder” te vinden. Ze waarschuwde onder meer voor het gevaar van escalatie.

Lees verder in NRC Handelsblad: Ineens is veiligheid in de trein hét onderwerp (€)

    • Laura Klompenhouwer