Geen strafzaak tegen Dutchbatters

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek tegen Thom Karremans, commandant van Dutchbat tijdens de val van de moslimenclave in Srebrenica in 1995. Dit besloot het gerechtshof in Arnhem gisteren. In 1995 stond de enclave in Srebrenica onder bescherming van Nederlandse VN-troepen. Op 11 juli trokken Servische troepen de enclave binnen en vermoordden de mannelijke moslimbevolking. Er kwamen ruim 8.000 mannen om. Vier familieleden van slachtoffers spanden een zaak aan omdat ze de Nederlandse militairen medeplichtig achtten. Volgens de rechter is er geen sprake van concrete aansprakelijkheid. De advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, kondigde aan dat ze het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gaat vragen Nederland alsnog te dwingen tot vervolging over te gaan.

    • NRC