Soepelere regels voor commercieel gebruik van drones

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan nieuwe regels waardoor commerciële partijen voor het gebruik van zogeheten ‘mini drones’ vanaf 1 oktober niet langer een vergunning en ontheffing hoeven aan te vragen.

Dat maakte het ministerie zojuist bekend. De beoogde regels worden de komende vier weken voorgelegd ter internetconsultatie.

Vijftig meter afstand van mensen en gebouwen

Met de nieuwe regelgeving worden de regels voor commerciële en particuliere gebruikers van mini drones gelijkgetrokken. Mini drones zijn kleine drones van maximaal 4 kilo. Op dit moment mogen particulieren zonder vergunning met zo’n klein onbemand vliegtuigje vliegen, terwijl commerciële gebruikers ontheffingen moeten aanvragen.

Wel worden de veiligheidseisen strenger. Zo mag de drone niet hoger dan vijftig meter vliegen en niet verder dan honderd meter van de bestuurder komen. Ook moeten drones minstens vijftig meter afstand houden van mensen, gebouwen en andere onbemande toestellen. Verder mag niet met drones worden gevlogen in een straal van vijf kilometer van luchthavens.

    • Eva de Valk