Professor Maat is een ware inspiratie voor ons als studenten

Illustratie Angel Boligan

Tot op het bot gekwetst voelde ik me toen RTL Nieuws de ongenuanceerde berichtgeving over prof.dr. George Maat naar buiten bracht. Als student aan de medische faculteit in Leiden heb ik meerdere malen van zijn buitengewoon boeiend onderwijs mogen genieten. Met zijn gulle glimlach, vrolijke snor, olijke vlinderdas, droge humor en vooral zijn talent om iedereen aan zijn lippen te laten hangen, trekken de lezingen en colleges van George Maat altijd overvolle zalen – wat in studentenland als een waar mirakel gezien mag worden.

Van hobbyist tot expert: er was geen ramp of ongeval in het afgelopen decennium waarbij hij niet direct werd gebeld. Of hij op tweede kerstdag 2004 even naar Zuidoost-Azië kon vliegen. Of al ruim in zijn pensioen kon helpen in Oekraïne om de slachtoffers van MH17 te identificeren. Vaak werkte hij onder erbarmelijke omstandigheden, vechtend tegen warmte en tijd, strijdend tegen de lokale autoriteiten en primitieve techniek ter plaatse. Zoals Arts in Spé in 2007 al duidelijk maakte: Maat is „een heer tussen de lijken”.

En dan is er een nieuwszender die beeld- en geluidsmateriaal (van ongetwijfeld weer een zeer boeiende lezing) volledig uit context naar buiten brengt. En daar wil de minister dan op reageren: „Walgelijk.” Ik nodig de heer Van der Steur van harte uit een anatomieles bij te wonen. Of een practicum op snijzaal. Of überhaupt een college medisch onderwijs. Dit alles heeft niets met ‘walgelijk’ te maken. Dit heet onderwijs, dit is waar de experts van de toekomst worden opgeleid om het werk van Maat voort te zetten. En bij goed onderwijs hoort het tonen van de werkelijkheid. En dat zijn vaak geen eenhoorns met regenbogen.

Wat wel ‘walgelijk’ is, is dat RTL Nieuws beweert dat de lezing schadelijk is voor de nabestaanden van de MH17-slachtoffers. Als RTL Nieuws de berichtgeving niet zo extreem overdreven had gemaakt, was hier niemand mee gekwetst. De man die nu wordt aangevallen, is namelijk de man die ervoor heeft gezorgd dat de nabestaanden weten wat er met hun geliefden is gebeurd. George Maat zou op handen gedragen moeten worden. En in plaats daarvan wordt hij door de heer Van der Steur ontslagen. Walgelijk. Ik denk dat ik namens alle medische studenten spreek als ik zeg dat George Maat een waar voorbeeld is voor eenieder die aan de start van zijn medische carrière staat. Hij inspireert, boeit, prikkelt en is nuchter. George Maat is een volksheld. En laat niemand iets anders beweren.

Student medische faculteit Leiden

    • Merlin Weeda