Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor architect Francine Houben

Foto Leo van Velzen

Architect Francine Houben krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Ze ontvangt de oeuvreprijs ter waarde van 150.000 euro voor haar ‘decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect’.

De 59-jarige architecte is creatief directeur van het in Delft gevestigde architectenbureau Mecanoo, waar 120 mensen uit meer dan 25 landen werken. Ze overzag het ontwerp van de onlangs geopende stationshal in Delft en de bibliotheek van de Technische Universiteit. Eerder was ze onder meer verantwoordelijk voor woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem. Mecanoo ontwerpt nu de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington DC en in Taiwan het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis.

„Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur”, stelt het College van Adviseurs van het Cultuurfonds, dat de voordracht voor de prijs doet.

Houben ontvangt de prijs op 30 november uit handen van koningin Máxima. De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maakt op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Eerdere winnaars waren fotograaf Anton Corbijn (2011), trendvoorspeller Lidewij Edelkoort (2012) en theaterregisseur Johan Simons (2014).