Miss Piggy in Amerika gelauwerd als feministe

„Schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer, en het kan geen kwaad een domme waarnemer soms een blauw oog te bezorgen.” Aldus Miss Piggy in haar Guide to Life. Ze is niet bang een klap uit te delen, en ze accepteert geen ‘nee’. Die daadkrachtige houding als vrouw levert Miss Piggy nu een gerespecteerde Amerikaanse feministische prijs op. De Amerikaanse rechter van het hooggerechtshof, Sandra Day O’Connor en theaterdirecteur Julie Taymor gingen haar voor. Zij ontvingen eerder de jaarlijkse Sackler Center First Award van het museum voor feministische kunst, het Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art, dat is ondergebracht in het Brooklyn Museum. Miss Piggy, de varkensdame uit de poppentv-serie The Muppet Show, zal de prijs op 4 juni ontvangen. De bekende Amerikaanse feministe Gloria Steinem interviewt haar. Het museum „eert performer, acteur, schrijver en icoon Miss Piggy voor het feit dat ze meer dan veertig jaar voortvarend feministische paden baant met vastberadenheid en humor, en voor haar baanbrekende rol als inspirator van generaties over de hele wereld.” Ze heeft miljoenen mensen geleerd tegenslagen te overwinnen, aldus het museum. Haar partner Kermit de Kikker mag er bij zijn. De diva zelf gaf als commentaar op het feit dat ze de prijs krijgt: „Moi is thrilled.”

    • Paul Steenhuis