Opnieuw een UvA-pand bezet - bezetters al weer vertrokken

Voor de derde keer in betrekkelijk korte tijd hebben boze studenten een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Na het Bungehuis en het Maagdenhuis werd vanochtend het Service- en Informatiecentrum aan de Binnengasthuisstraat in Amsterdam ingenomen. De deuren van het pand zijn gebarricadeerd.

Voor de derde keer in betrekkelijk korte tijd hebben boze studenten een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Maar anders dan bij het Bungehuis en het Maagdenhuis was deze bezetting zo weer voorbij. Na een paar uur verlieten de bezetters vrijwillig het pand, zo meldt persbureau ANP.

De actievoerders trokken ditmaal het Service- en Informatiecentrum aan de Binnengasthuisstraat in Amsterdam in. De deuren van het pand werden gebarricadeerd, door de groep die zichzelf de ‘Students’ 1st of May Committee’ noemt. Ze voerden actie omdat 1 mei – de Dag van de Arbeid – dit jaar niet langer een vrije dag is voor studenten en medewerkers.

Twitter avatar zeeger Zeeger Ernsting Ondertussen op het Binnengasthuisterrein http://t.co/2gcpH8Av0Z
Twitter avatar LoriannevGelder Lorianne van Gelder Voor het eerst dit jaar geen vrij op 1 mei bij de #uva. Bezetters eisen weer vrij. Deur geblokkeerd http://t.co/0exMvbMcxB
Twitter avatar PieterClaeys Pieter Claeys Moet je net het SIC gaan bezetten als de deadline voor aanmelden studies 1 mei is. Studenten zijn daar de dupe van. Besef dat. #Maagdenhuis

Vrijwillig vertrokken

In totaal ging het om vijf mensen, bleek toen de bezetting ten einde was. Ze droegen bivakmutsen en sjaals, waardoor ze onherkenbaar waren. De UvA heeft aangifte gedaan bij de politie, maar de politie hoefde niet in te grijpen.

Het is voor de derde keer in amper twee maanden tijd dat studenten een UvA-pand bezetten uit onvrede met het beleid van hun universiteit. De vorige bezetting van het Maagdenhuis duurde wekenlang en kwam pas halverwege deze maand ten einde. De bezetting van het Bungehuis begon in februari en duurde minder lang.

    • Joost Pijpker