Nederlandse poolonderzoekers vermist, zoektocht stopgezet

Screenshot YouTube / Leo's page

In het noorden van Canada worden twee Nederlandse poolonderzoekers vermist, meldt Coldfacts. Een zoekactie is op touw gezet, maar het coördinatiecentrum van de expeditie in Nederland vreest dat het tweetal om het leven is gekomen.

Update 21.20 uur: De Canadese politie is gestopt met zoeken naar de onderzoekers. De politie gaat er vanuit dat de mannen zijn verdronken.

Marc Cornelissen en Philip de Roo vertrokken op 6 april naar het noorden; gisteren werd een noodsignaal ontvangen, waarna vliegtuigen op onderzoek uitgingen.
Een piloot zag op het ijs een hond van de Nederlanders lopen, maar vond het duo niet. Het is warm in het gebied en veel ijs was gebroken, zegt het coördinatiecentrum:

“Wat we aan de sporen denken te zien is dat er een door het ijs is gezakt. Je ziet aan de sporen dat de ander is afgebogen, de slee heeft neergezet en een noodsignaal heeft uitgezonden. Dan zie je het spoor weer lopen naar een plek waar het ijs ook is gebroken.”

Omgekomen

Volgens het coördinatiecentrum wijst alles erop dat Marc Cornelissen en Philip de Roo in het ijskoude water zijn omgekomen.

De zoekactie, gecoördineerd door de Canadese politie, wordt bemoeilijkt door slechte weersomstandigheden.

    • Maarten Back