Multiculti netwerken bij FrieslandCampina mét brasa

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De multiculturele businessclub ‘The Other Network’ bezoekt FrieslandCampina in Amersfoort.

Wie: Berndt Kodden, directeur FrieslandCampina Branded Nederland, oprichter van ‘The Other Network’ Melvin Tjoe Nij en zijn 42 clubleden.

Moet dat nou, zo’n multicultureel businessnetwerk? Michael Kembel, lid van de raad van advies van The Other Network, schudt zijn hoofd. “Ik dacht eerst dat het alleen bedoeld was als tegenbeweging. Zo van: wij, tegen het blanke bedrijfsleven. Maar dat bleek niet het geval.”

Ze mixen namelijk, bij The Other Network. “Iedereen is welkom. Surinamers, Antillianen, hockeymeisjes uit Amsterdam-Zuid”, grijnst Kembel. En vandaag zijn ze met de hele club op het hoofdkantoor van FrieslandCampina om naar een speech te luisteren van Berndt Kodden - de directeur van FrieslandCampina Branded Nederland die vorig jaar de Young Captain-award won.

Berndt Kodden kreeg na afloop nog even een brassa van Melvin #Theothernetwork #FrieslandCampina

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Kembel: “De meeste mensen hier zaten vroeger niet bij een studentenvereniging. En ze hebben geen ouders met handige connecties. Dat bindt ons.”

Een goede tip

Eerst een tip van oprichter Melvin Tjoe Nij voor zijn TON-leden voordat hij Kodden naar voren roept: ga áltijd naar de vrijdagmiddagborrel. “Op zo’n moment kun je je baas dingen vertellen die niet op je cv staan. En je collega’s kunnen je vragen stellen die ze nuchter niet durven uit te spreken. Of je uitgehuwelijkt bent, bijvoorbeeld.” Handig én verhelderend, de netwerkers knikken.

Een speech

En luisteren daarna ademloos naar Koddens speech. Over zijn internationale carrière - zijn jaren in Indonesië, Vietnam, Maleisië en Singapore – en zijn hekel aan vergaderen. “Daar krijg ik dus helemaal geen energie van. Jullie wel?” En weet iemand eigenlijk wat een boer gemiddeld verdiend in Nederland? Omhoog gestoken handen, gezwaai, wild gegok. 30.000 euro was het goede antwoord. Wil de jongen die het goed geraden had bij FrieslandCampina komen werken? Echt? Een blij gezicht.

En een knuffel

Maar met het netwerken moeten ze nog even wachten. Dat kan straks, tijdens het eten. “Eigenlijk zit ik alleen bij dit netwerk voor het Surinaamse eten”, fluistert Kembel.

Tjoe Nij is inmiddels opgestaan, bedankt Kodden voor zijn verhaal. Als die zich om wil draaien, wordt hij teruggeroepen, in de houdgreep genomen. “Je krijgt natuurlijk eerst nog een Surinaamse brasa van mij.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken