Morgen actiedag Nepal - dodental nu op 6.130

Morgen vindt Nederland Helpt Nepal plaats, een nationale actiedag om via Giro 555 geld in te zamelen voor Nepal. Het dodental ligt inmiddels op 6.130. Er werden vandaag, vijf dagen na de aardbeving, in Nepal nog twee mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Morgen vindt Nederland Helpt Nepal plaats, een nationale actiedag om via Giro 555 geld in te zamelen voor Nepal. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties. In De Hallen in Amsterdam wordt onder de naam 555-café een speciaal etablissement ingericht van waaruit heel de dag uitzendingen op NPO Radio 2 worden verzorgd.

Op vijf plekken in het land, waaronder Breda, Zoetermeer en Leeuwarden, zijn belpanels voor Giro 555. Daar nemen ongeveer driehonderd mensen de telefoon op. Op Giro 555 is tot nu toe ruim 2,2 miljoen euro binnengekomen.

Presentator Toine van Peperstraten en SHO-actievoorzitter Gijs de Vries geven om 6.00 uur het startsein voor de actiedag. Bekende Nederlanders gaan op sociale media mensen oproepen om geld te doneren. Onder de deelnemers zijn Rob de Geus, Sophie Hilbrand, Anita Witzier, André van Duin, Do, Maik de Boer en Sylvana Simons.

Na vijf dagen nog twee mensen gered

Het dodental na de aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter afgelopen zaterdag in Nepal ligt inmiddels op 6.130, aldus persbureau AP. Er zijn 13.827 gewonden.

Vandaag, vijf dagen na de aardbeving werden nog twee mensen levend onder het puin vandaan gehaald: een vijftienjarige jongen en een vrouw van in de twintig. De jongen vertelde aan journalisten dat hij niet wist of hij leefde of dood was toen hij werd gevonden. “Ik dacht dat ik hallucineerde”, zei hij. De kans dat er nog meer overlevenden worden gevonden, wordt heel klein geacht.

Nog geen contact met tweehonderd Nederlanders

Met nog ongeveer tweehonderd Nederlanders in Nepal is nog geen contact geweest na de aardbeving, meldde het Ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vanavond. Op het moment van de ramp waren er ongeveer achthonderd Nederlanders in Nepal.
Mensen in het rampgebied zijn moeilijk te bereiken: wegen zijn onbegaanbaar, telefonie werkt niet en het internet ligt plat. Zeker twaalf Nederlanders zijn gewond geraakt, van wie een zwaargewond. 143 Nederlanders zijn gerepatrieerd.

Lees meer over Nepal in ons dossier

Lees over de effectiviteit van inzamelingsacties voor Giro 555 (€): Niet elke ramp past in de spotlights

    • Eva de Valk