Noodgreep van Windows: open voor iPhone- en Android-apps

De nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem Windows kan ook met apps voor Android en iPhones overweg. Met een kleine aanpassing kunnen ontwikkelaars hun software ombouwen en geschikt maken voor Windows-telefoons. Zo wil Microsoft de belangrijkste kritiek op Windows-smartphones weerleggen dat er onvoldoende interessante apps beschikbaar zouden zijn.

Microsoft maakte dit gisteravond bekend op een conferentie in San Francisco. Daar werden meer details van Windows 10 getoond. Dat komt aan het einde van de zomer op de markt en zal, zo hoopt de softwaremaker, na drie jaar draaien op 1 miljard apparaten – tablets, telefoons en gewone computers.

Microsoft wil zijn achterstand inhalen op Android en Apple iOS, de besturingssystemen die nu de smartphone domineren. Microsoft is marktleider in pc’s, maar de markt voor mobiele telefoons is veel groter.

Qua marktaandeel blijft Windows Phone (3 procent) ver achter bij Google Android en Apples iOS. Android en iOS hebben elk zo’n 1,3 miljoen apps in hun downloadwinkels, Windows telt ruim een half miljoen apps, echter lang niet altijd up-to-date. Deze app gap moet gedicht worden, wil Microsoft terrein te winnen op smartphones.

Onder leiding van de nieuwe topman Satya Nadella ondergaat Microsoft een versnelde gedaanteverwisseling. Na de overname van Nokia volgde een grote reorganisatie en nu maakt Microsoft zijn software geschikt voor alle besturingssystemen (denk aan de Office-versie voor Android en iOS). Die ruimdenkendheid geldt nu dus ook andersom: apps van andere besturingssystemen zijn welkom in de Windows-omgeving.

Of deze noodgreep zal helpen is niet zeker: BlackBerry voegde eerder Android-compatibiliteit toe aan zijn besturingssysteem, maar dat wist de dalende populariteit van BlackBerry niet te stoppen.

    • Marc Hijink