Matchfixer Paul R. hoeft in Duitsland niet de gevangenis in

De Nederlandse matchfixer Paul R. hoeft in Duitsland niet de gevangenis in. Volgens de rechter in Bochum geldt het Duitse recht niet omdat R. de misdrijven in Nederland heeft begaan. Twee medeverdachten gaan vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Oud-voetballer René Schnitzler, tijdens de rechtszaak. Op de achtergrond Paul R. Foto EPA / Roland Weihrauch=

De Nederlandse matchfixer Paul R. hoeft in Duitsland niet de gevangenis in, zo meldt de NOS. Volgens de rechter in Bochum geldt het Duitse recht niet omdat R. de misdrijven in Nederland heeft begaan. Twee medeverdachten, de oud-voetballer René Schnitzler en een tussenpersoon, gaan vrijuit wegens gebrek aan bewijs.

Vorige week bekende R, ook wel ‘Rooie Paul’ genoemd, dat hij in 2008 spelers van de Duitse club Sankt Pauli heeft omgekocht. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. René Schnitzler, oud-speler van de Duitse club, hoorde dezelfde strafeis. Hij zou van de gokmaffia, waar ‘Rooie Paul’ een sleutelrol in vervulde, ongeveer honderdduizend euro hebben aangenomen.

In Huis ter Duin, het hotel waar het Nederlands Elftal regelmatig verblijft, gaf Paul R. regelmatig enveloppen met tienduizenden euro’s aan Schnitzler als beloning voor de nederlagen die de voetballer in samenwerking met (enkele) medespelers van zijn club FC Sankt Pauli uit Hamburg beloofde te lijden.

‘geen sprake van bedrog’

Schnitzler ontkende dat hij op verzoek het resultaat van vier wedstrijden had beïnvloed. Het zou onder meer gaan om duels met Mainz 05, Hansa Rostock en Alemannia Aachen. “De manipulatie werd in scène gezet”, betoogde zijn advocaat Rainer Pohlen. “Er is dus geen sprake van bedrog”.

Het blijft onduidelijk of de voetballer in die tijd heeft gegokt op nederlagen van zijn team. Schnitzler ontkent dat. Tegen een andere aangeklaagde, een bemiddelaar, werd een straf van 22 maanden voorwaardelijk geëist wegens betrokkenheid. St. Pauli-speler Björn B. kocht mogelijke vervolging voor 2000 euro af.

Lees ook in NRC Handelsblad: Met een miljoen dollar in de kleedkamer (€)

    • Sterre van der Hee