Kwartaalcijfers: KPN en Randstad zien winst stijgen, KLM boekt minder verlies

Foto ANP/Valerie Kuypers

Zowel vliegtuigmaatschappij Air France-KLM als telefoonmaatschappij KPN als uitzendbureau Randstad hebben vanochtend hun kwartaalcijfers gepresenteerd. KPN zag het aantal gebruikers en de winst toenemen, KLM boekte minder verlies in vergelijking met vorig jaar en Randstad zag de omzet en winst groeien.

KPN

KPN zag na een aantal jaar winstdalingen de winst weer eens stijgen, al was het met 0,2 procent (621 miljoen euro naar 622 miljoen). De omzet daalde, vooral dankzij een moeilijk zakelijke markt, met 3,5 procent ten opzichte van vorig jaar naar een totaal van 1,9 miljard euro. Het aantal breedbandklanten en mobiele bellers steeg, en ook het gebruik van 4G nam toe. Zo kwamen er 54.000 consumentenbundels bij voor de telefoonmaatschappij, al was dat niet genoeg om de krimp in de zakelijke markt te compenseren.

Volgens KPN staat de zakelijke markt onder druk door slechte economische omstandigheden. Het bedrijf zei daarnaast dat de voortgang van de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij de zakelijke afdeling goed verloopt. Daarbij verdwijnen honderden banen.

KPN verkoopt de Belgische dochter Base en belooft extra dividend uit te keren op basis van het minderheidsaandeel in Telefónica Deutschland. Analisten van SNS Securities waren positief verrast, op de AEX daalde KPN.

Lees ook op NRC Q: Bye Hi, KPN vindt zichzelf hip genoeg

Air France-KLM

Air France-KLM zag het verlies in vergelijking met vorig jaar afnemen van 608 miljoen euro naar 559 miljoen. De omzet van de luchtvaartmaatschappij nam toe met 1,8 procent naar 5,66 miljard euro. Het eerste kwartaal is traditioneel gezien de zwakste periode van het jaar voor de luchtvaartsector.

De daling van brandstofprijzen heeft niet voor verbeterde resultaten gezorgd vanwege een aanhoudende druk op inkomsten. Om kosten te besparen is de leiding nog altijd in onderhandeling met vakbonden in Frankrijk en Nederland. De nettoschuld van het bedrijf moet eind dit jaar verlaagd zijn van 5,3 miljard euro naar 4,4 miljard euro.

Gisteren meldde de luchtvaartmaatschappij dat met dertien banken een nieuwe kredietfaciliteit van 1,1 miljard euro is overeengekomen: twee leningen van 550 miljoen met een looptijd van drie en vijf jaar. Ze vervangen het bestaande krediet dat in 2016 verliep.

Lees ook op NRC Q: Blijft KLM zelfstandig? Op deze drie plekken wordt de strijd gevoerd.

Randstad

Randstad profiteerde van een herstel op de arbeidsmarkt en zag de omzet met 6 procent stijgen ten opzichte van het vorige kwartaal naar 4,4 miljard euro. Ook de winst ging omhoog: met 8 procent naar 59,5 miljoen euro. Vooral in Nederland gingen de opbrengsten omhoog vanwege een omzetstijging per werkdag van 10 procent. Ook gunstige wisselkoerseffecten hielpen het uitzendbureau aan mooie cijfers.

Ondanks de goede cijfers ging het aandeel van Randstad met bijna 3 procent onderuit. Beleggers twijfelen of Randstad het groeitempo kan volhouden en zien de druk van jongen bedrijven toenemen die een aandeel veroveren in de uitzendbranche.

Frankrijk en Duitsland blijven moeilijke markten voor Randstad, het een na grootste uitzendconcern ter wereld (29.000 medewerkers in 39 landen). In Frankrijk stagneerden de opbrengsten, terwijl in Duitsland ze met 3 procent afnamen. Dat komt volgens topman Robert Jan van de Kraats doordat de markt bij onze Oosterburen last heeft van stijgende loonkosten.

Lees ook op NRC Q: Dit is hoe Randstad probeert een Uber te voorkomen.