Janneke Vreugdenhil Mandjes gevuld met sinaasappelmousse

Janneke Vreugdenhil

Illustratie Jet Peters

Vanwege de afgelopen Koningsdag, en vanwege de aanstaande Bevrijdingsdag, koken we uit Oranje toetjes. Dit is een Oranje-toetje uit de tijd van Koning Willem II en Anna Paulowna. Fabrieksgelatine, gemaakt van collageen van dierlijke botten, werd overigens pas in 1862 uitgevonden. Daarvoor gebruikten koks onder andere vislijm, Arabische gom, hertshoorn of zelfgetrokken gelei van kalfsvoeten om de boel stijf te krijgen.

Deze mandjes werden vanwege de bewerkelijkheid alleen geserveerd aan de tafel met Koninklijke gasten. Voor de andere gasten was er een simpeler nagerecht.

Joris Bijdendijk (chef Rijks Restaurant) geeft een hippe tip om dit retro-nagerecht een moderne twist te geven: voeg vlak voor het opstijven een ‘crunch’ toe aan de mousse. Maak daarvoor bruine karamel met macadamianoten, hak die heel fijn en roer door de mousse.

Lizet Kruyff en Cees HoltkampOranje toetjes

Uitgeverij: Bas Lubberhuizen

€24,95

    • Janneke Vreugdenhil