DWDD University: ‘Het brein’ door Erik Scherder

None

„En heeft u er thuis ook zin in?” Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder (1951) probeert zijn enthousiaste imago waar te maken. Als gast in De Wereld Draait Door staat hij op tafels, nu springt hij van opwinding door Podium Mozaïek in Amsterdam. Hij mag college geven in de „grootste collegezaal van Nederland”, NPO 1, voor de populair-wetenschappelijke spin-off DWDD University. Scherder volgt hiermee natuurkundige Robbert Dijkgraaf (‘De oerknal, ‘Het allerkleinste’, ‘Het oneindige’), Alexander Klöpping (‘Silicon Valley’), chef-kok Robbert Kranenborg (‘De koe’) en bioloog Freek Vonk (‘Gif’). In een driedelige serie moet Scherder – grijs, baard, brilletje – ons brein begrijpelijk maken voor een groot publiek. Vanavond legt hij uit waar de ‘aanknop’ zit van die grijze en witte massa. Het nut van de hersenstam, de hersenschors, hersenhelften en neurotransmitters (zoals adrenaline) behandelt hij in rap tempo. Het is veel voor drie kwartier, maar een miljoen mensen moeten geboeid blijven. Publieksparticipatie is dan een onmisbaar trucje. „Vindt u het ook een beetje jammer dat het voorbij is?”

    • Menno Sedee