Hoe speel je met lang haar? Anouk geeft antwoord

Anouk Hoogendijk heeft veel fans. En nu ook een boek.

International Anouk Hoogendijk wordt bejubeld door jonge fans.
International Anouk Hoogendijk wordt bejubeld door jonge fans. Foto ANP

Een kluwen van meisjes in trainingspak omringt de jonge vrouw die de voetbalkantine is binnengewandeld op sleehakken. Handtekening! Handtekening! Anouk Hoogendijk bloost. „Ik dacht dat we dit pas na de boekpresentatie zouden doen.”

De 29-jarige voetbalster van Ajax is de hoofdpersoon in het boek Balverliefd dat deze dinsdagavond wordt uitgereikt in het clubhuis van haar oude club CSW in Wilnis. Geen biografie („nog te vroeg”), maar een handleiding voor jonge meiden die een zo hoog mogelijk niveau nastreven. Kernvraag: hoe bereik je de top? Waarbij de verdedigster ook uitlegt hoe je lang haar draagt op het voetbalveld.

In het land dat bulkt van de voetbalhelden, is Hoogendijk misschien wel de eerste voetbalheldin met wie jonge voetbalsters zich kunnen vereenzelvigen. Pakweg tien jaar geleden waren er alleen nog mannelijke rolmodellen voorhanden, nu is daar Hoogendijk: populair door haar uitstraling en het feit dat ze bij Ajax voetbalt. De Amsterdamse club richtte in 2012 een vrouwenteam op, evenals PSV.

„Anouk geeft alle meisjes een stip op de horizon”, zegt Humberto Tan, die het eerste exemplaar krijgt overhandigd en de voetbalster later op de avond verwelkomt in zijn latenightshow bij RTL. „Dat is echt een onderschat fenomeen waar veel mannen geen rekening mee houden.”

Twintig jaar geleden was Hoogendijk één van de weinige meisjes bij CSW, nu heeft de club zoveel teams (15) dat het clubhuis ervan uitpuilt bij de boekpresentatie. „Papa, lees eens voor”, zeggen meisjes nadat ze hun boek door de speelster hebben laten signeren. Pa Hoogendijk glundert. „Hier is het allemaal begonnen, hè.”

Op straat noemde ze zichzelf de blonde Romário. Later deed ze als twaalfjarige mee aan het programma Geef nooit op van Peter Jan Rens. Haar wens: meetrainen met FC Utrecht, de club waarmee ze later debuteerde in de eredivisie voor vrouwen. Daarna vertrok ze naar Ajax.

Daar speelt ze nog steeds, hoewel ze tussendoor nog een half jaar in Londen voetbalde bij Arsenal. Een bejubelde transfer, maar vanwege een gebrek aan speeltijd keerde de honderdvoudig international terug naar Ajax.

In Wilnis geen woord over dat tegenvallende avontuur. Hier is ze een voorbeeld voor velen. In het clubhuis komt een ingelijst shirt met daarop haar achternaam te hangen. Zulke eer is weinig vrouwen gegeven. Nog wel.

    • Fabian van der Poll