Opinie

    • Sandra Smallenburg

Het zal filelopen worden op Christo’s Italiaanse pier

Het is alweer tien jaar geleden dat Christo, de inpakkunstenaar, zijn laatste grote project realiseerde. In 2005 liet hij voor The Gates ruim 7.500 poorten met wapperende oranje banieren door Central Park in New York kronkelen – een kunstwerk van 37 kilometer lengte. In 2009 overleed zijn echtgenote Jeanne-Claude, met wie hij vijftig jaar lang had samengewerkt. Daarna was het stil rondom de Bulgaarse kunstenaar. Maar vorige week kwam hij opeens met een nieuw spectaculair plan. In Museum Maxxi in Rome maakte de 79-jarige Christo bekend dat hij volgend jaar mensen over het water van een Italiaans meer wil laten lopen.

In Lago d’Iseo, een meertje honderd kilometer ten oosten van Milaan, zal hij in juni 2016 een drie kilometer lange, knalgele drijvende dam aanleggen die vanaf het stadje Sulzano langs het eiland Monte Isola leidt en vervolgens rondom het eilandje San Paolo cirkelt. Afgaande op de schetsen die Christo liet zien, moet dat een zalige wandeling gaan worden. De fotocollages tonen de pittoreske Italiaanse huizen, die met hun rode daken fel afsteken tegen de groene bergen erachter – typische ansichtkaartenschoonheid. Op de voorgrond drijft de gele dam op het felblauwe water en omlijst de eilanden in de verte, alsof iemand er met een markeerstift een dikke contour omheen heeft gezet. Christo tekende er drie figuurtjes in, die heerlijk aan het flaneren zijn, terwijl een eenzaam bootje rimpelingen trekt in het water.

In werkelijkheid zal het wel filelopen worden op The Floating Piers. Slechts zestien dagen zal het kunstwerk te bezoeken zijn. De kans is groot dat campings en hotels rondom het meer al maanden van tevoren volgeboekt zijn en dat het storm gaat lopen op het Lago d’Iseo. Die topdrukte zal zeker ten koste gaan van de ervaring.

Wie rust zoekt, kan beter dichtbij huis blijven. In eigen land werkt kunstenaar Paul de Kort al jaren aan een semipermanente pier die in het najaar van 2016 aan de zuidkant van de Noordoostpolder het water van het Zwarte Meer in moet gaan steken. Volgende week presenteert hij zijn plannen, op een expositie die vanaf 6 mei te zien is in het gemeentehuis van de Noordoostpolder. Met een lengte van 150 meter is zijn Pier+Horizon weliswaar een stuk kleiner dan Christo’s Floating Piers, maar de sensatie van over het water lopen zal vergelijkbaar zijn.

In Flevoland heb je het kunstwerk waarschijnlijk helemaal voor jezelf. Parkeren naast Pier+Horizon is niet mogelijk. Er loopt alleen een fietspad. De laatste kilometer moet je wandelen. En als je dan eenmaal in je eentje op het puntje van De Korts pier staat en je omringd wordt door niets anders dan water, wind en horizon, dan zal die ervaring misschien nog wel overweldigender zijn dan op het idyllische Italiaanse meer.

    • Sandra Smallenburg