Gouden Boekenuil naar Mark Schaevers

Foto De Bezige Bij

De Gouden Boekenuil, met 25.000 euro de grootste literaire prijs van Vlaanderen, gaat dit jaar naar Mark Schaevers voor Orgelman. Felix Nussbaum. Een schildersleven.

Orgelman is de biografie over de in Auschwitz omgekomen schilder Felix Nussbaum.

Volgens de jury is het boek “uit verontwaardiging geboren” en dwingt het lezers om in de spiegel te kijken. Men vatte het samen als een “mentaliteitsgeschiedenis”.

Lees hier een interview met Schaevers over zijn leesvoorkeuren.

NRC Handelsblad schreef over Orgelman:

“De chronologie is losgelaten en door de verbrokkeling die dan ontstaat, krijgt Schaevers’ speurtocht een spanningsboog, net als de omzwervingen van de banneling Nussbaum, die keer op keer ‘nee’ op het rekest krijgt als hij ergens in Europa een thuis zoekt.”

Publieksprijs naar Weijers

De overige genomineerden waren Het hout van Jeroen Brouwers, De consequenties van Niña Weijers, Hier wonen ook mensen van Rob van Essen en Vechtmemoires van Joost de Vries.

De Vries won de prijs vorig jaar voor De republiek. In 2013 ging de prijs naar Oek de Jong voor diens generatieroman Pier en Oceaan.

De prijs van de Lezersjury a 2500 euro ging na een “nek-aan-nekrace” naar Niña Weijers.

U kunt fragmenten uit de recensies van alle genomineerde boeken hier lezen.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2015 had Friedl’ Lesage als voorzitter en bestaat verder uit Bart Vanegeren, Vicky Vanhoutte, Tim de Gier, Danny Theuwis en Marja Pruis.

    • Sebastiaan Kort