‘Freddie Gray probeerde zichzelf te verwonden’

Demonstranten staan gisteravond tegenover een cordon van agenten bij de ingang van de Holland Tunnel in New York. Foto AFP/Michael Abbott

Freddie Gray, de man wiens dood na zijn arrestatie tot grote protesten heeft geleid in Baltimore, zou zichzelf geprobeerd hebben te verwonden in de politiebus waarin hij werd vervoerd. Dat schrijft The Washington Post op basis van een getuigeverklaring van een gevangene die ook in de bus zat. Gisteren gingen in verschillende steden opnieuw duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen excessief politiegeweld.

Volgens de Amerikaanse krant hoorde de gevangene Gray tegen de zijkanten van de bus aan beuken. De twee mannen waren van elkaar gescheiden door een metalen wand, dus ze konden elkaar niet zien. Wel konden ze elkaar horen. Bij aankomst bij het politiebureau werd de 25-jarige Gray bewusteloos in de politiebus aangetroffen met een verbrijzeld strottenhoofd, drie gebroken ribben en breuken in zijn nek. Hij overleed een week later.

Op eigen kracht

De getuigeverklaring is onderdeel van het gesloten politieonderzoek waarop The Washington Post beslag heeft weten te leggen. De politie weigert commentaar te geven, maar heeft tot nu toe steeds gezegd nog niet te weten of Gray geblesseerd raakte tijdens zijn arrestatie of tijdens de rit van dertig minuten in de politiebus. Het onderzoek naar de dood van Gray wordt naar verwachting morgen afgerond, waarna de bevindingen aan de openbaar aanklager worden overhandigd.

Gray werd op 12 april gearresteerd toen hij om onbekende redenen op de vlucht sloeg na oogcontact met agenten. Hij had een mes bij zich. Een video van de arrestatie zou laten zien dat Gray op de grond ligt met twee agenten op hem, hun knieën in zijn rug. Hij zou volgens de politiechef van Baltimore op eigen kracht in de politiebus zijn geklommen.

Wedstrijd zonder fans

Gisteren gingen in Baltimore weer duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikaanse mannen. De protestmars verliep in tegenstelling tot eerder deze week vreedzaam. Toch werd uit voorzorg de honkbalwedstrijd tussen de Baltimore Orioles en Chicago White Sox zonder publiek afgewerkt - een primeur in het professionele honkbal.

Bij de rellen die zondag begonnen en een aantal dagen duurden zijn zeker 270 mensen gearresteerd. Zo’n honderd betogers zijn inmiddels weer vrijgelaten. Zeker twintig agenten raakten gewond en meerdere winkels werden overvallen. De gouverneur van Maryland, de Republikein Larry Hogan, riep dinsdag in de stad de noodtoestand uit en stelde een avondklok in.

Ook in Ferguson werd gisteravond geprotesteerd. Daar braken vorig jaar augustus rellen uit toen de tiener Michael Brown werd doodgeschoten. Volgens de lokale politie raakten daarbij vier politieauto’s beschadigd en raakten drie mensen gewond. In New York, Boston, Washington, Indianapolis en Minneapolis waren kleinere demonstraties. Minimaal drie demonstranten werden gearresteerd in New York toe ze door wegversperringen probeerden heen te breken op Union Square.

    • Sam de Voogt