Frankrijk onderzoekt seksueel misbruik door eigen soldaten

Franse VN-troepen in Centraal-Afrika zouden minderjarige kinderen hebben misbruikt, in ruil voor voedsel.

Justitie in Frankrijk doet onderzoek naar kindermisbruik door Franse soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft het parket in Parijs gisteren bevestigd na berichten in The Guardian over een gelekt VN-rapport.

Een tiental jongens tussen acht en vijftien jaar oud zou tussen december 2013 en juni 2014 in ruil voor voedsel zijn verkracht door militairen die gelegerd waren in Bangui. De kinderen waren het geweld in het binnenland ontvlucht en in een kamp naast het vliegveld in de hoofdstad beland.

Zij gaven hun, volgens de Franse autoriteiten, „zeer gedetailleerde” verklaringen af aan onderzoekers van Unicef en de VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten. Volgens Le Monde zouden 16 Franse soldaten bij het misbruik betrokken zijn geweest. Dankzij omschrijvingen die de kinderen van hun uiterlijk en insignes gaven zouden ze al geïdentificeerd zijn.

Een Zweedse VN-medewerker stuurde het interne rapport vorig jaar uit eigen beweging naar Frankrijk, waarna het justitieel onderzoek is geopend. Hij is sindsdien door de VN geschorst. Volgens de VN is zijn zorg dat het rapport in een la zou verdwijnen ongegrond omdat het stuk pas een week eerder was afgerond.

Hulporganisatie Aids Free World, die campagne voert tegen een mogelijke „zwijgcultuur” bij de VN rond misbruik en de tekst nu aan de Britse pers gaf, maakte vorige maand al een ander intern rapport openbaar dat stelde dat het probleem van misbruik door vredestroepen onderschat is.

Frankrijk intervenieerde eind 2013 in de ex-kolonie om geweld tussen christelijke rebellen en moslimmilities te stoppen. Nog altijd zijn zo’n 2.000 Franse soldaten ter plaatse. Juist gisteren maakte president Hollande bekend eerder geplande bezuinigingen op Defensie terug te draaien om de dure buitenlandse operaties en nieuwe externe dreigingen te bekostigen.

    • Peter Vermaas