Fietsers steeds groter aandeel aantal dodelijke verkeersslachtoffers

Fietsers krijgen een steeds groter aandeel als het gaat om dodelijke verkeersslachtoffers. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar gelijk gebleven. Er kwamen bij ongelukken 570 mensen om het leven, net zo veel als in 2013. Opvallend is dat het aantal fietsers dat omkwam in het verkeer sinds 2000 het minst gedaald is. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat.

Het aantal verkeersdoden onder inzittenden van een personenauto is in 2014 verder gedaald van 317 in 2007 naar 187 afgelopen jaar. Als het om dodelijke ongevallen gaat, zijn de automobilisten nog steeds in de meerderheid, maar het scheelt niet veel meer. Afgelopen jaar kwamen er 185 fietsers om in het verkeer. In 2007 waren dat er 189 en in 2000 nog 233.

Hoe het komt dat het totaal aantal fietsers dat dodelijk verongelukt in het verkeer het minst daalt en al tien jaar schommelt op het niveau van 180 verkeersdoden, valt wel te verklaren volgens het CBS:

“Er zijn steeds meer ouderen die op de fiets stappen. In het verkeer is dat een heel kwetsbare groep en daarom vallen er ook meer verkeersdoden onder de 70-plussers.”

Verschuiving

Verder is opvallend dat er de afgelopen vijftien jaar een verschuiving is te zien in het aantal verkeersdoden naar leeftijd. Waar in 2000 het grootste aantal slachtoffers onder twintigers viel, vielen vorig jaar de meeste verkeersdoden bij 70-plussers. De toename hangt volgens het CBS samen met de stijging van het aantal ouderen in het verkeer.

Lees ook de next.checkt: ‘De meeste verkeersslachtoffers vallen onder de fietsers’ (€)

    • Maarten Back