Politie voorkomt terreuraanslag in Frankfurt - wielerwedstrijd afgelast

Lokale autoriteiten hebben besloten de internationale wielerwedstrijd rond Frankfurt te annuleren. Dit wegens “aanwijzingen voor een mogelijke bedreiging voor de bevolking”, zo zei de politie. Eerder arresteerden agenten een duo dat banden met salafistische groeperingen zou hebben.

Politie aan het werk in het appartementencomplex in Oberursel.
Politie aan het werk in het appartementencomplex in Oberursel. Foto EPA / Boris Roessler=

De Duitse politie heeft een geplande terroristische aanslag weten te voorkomen, meldt persbureau Reuters. Agenten hebben een koppel uit Oberursel (maps) gearresteerd dat banden met salafistische groeperingen zou hebben.

De politie besloot de 35-jarige man te arresteren nadat hij gezien was terwijl hij onder valse naam drie liter waterstofperoxide en alcohol kocht. Ook was hij gezien langs de route van de internationale wielerwedstrijd van Frankfurt, de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, die elk jaar op 1 mei wordt gehouden en duizenden toeschouwers trekt. Hij had een Turks-Duits staatsburgerschap en een strafblad, zei de politie. Zijn vrouw was Turks.

Update 20.16 uur: Lokale autoriteiten hebben besloten de internationale wielerwedstrijd rond Frankfurt te annuleren. Dit wegens “aanwijzingen voor een mogelijke bedreiging voor de bevolking”, zo zei de politie volgens persdienst AP. Meer dan tweehonderd professionele rijders hadden zich voor de wedstrijd aangemeld, onder wie de Nederlandse Tom Dumoulin en de complete ploeg van Roompot.

‘sterke verdenkingen’

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) zijn geen concrete plannen voor een aanslag gevonden. De inval was preventief. Gedacht wordt dat het stel een aanslag wilde plegen tijdens de Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Omdat de man zich langs het parcours ophield, werden “de verdenkingen sterker”, zo zei het OM.

Bij de huiszoeking vond de politie een automatisch wapen, munitie, een bus benzine en chemicaliën die vaak worden gebruikt voor zelfgemaakte bommen. Volgens het OM was er een bom gemaakt die “klaar was voor gebruik”. De twee kinderen die in het huis zijn gevonden, zijn opgevangen door de kinderbeschermingsdienst. Thomas de Maizière, de minister van Binnenlandse Zaken:

“De arrestaties van vandaag zijn het bewijs van het efficiënte werk van de politie. We zijn waakzaam en in staat onszelf te verdedigen.”

Stof voor geïmproviseerde bommen

Politiechef Stefan Mueller zei dat waterstofperoxide kan worden gebruikt om TATP te produceren. In het verleden is het gebruik door extremisten om geïmproviseerde explosieve te bouwen. Onder meer de ‘shoe bomber’ Richard Reid, die in 2001 probeerde met een bom in zijn schoen een vliegtuig op te blazen (€), gebruikte dezelfde stoffen.

    • Sterre van der Hee