Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media?

In Amerikaanse steden is het ondenkbaar is, de Nederlandse overheid is het gelukt: Uber wordt aan banden gelegd. Wie voor UberPOP wil rijden moet vanaf nu een vergunning hebben.

In de VS kan iedereen met een rijbewijs en een auto voor Uber chaufferen. Dat is anders in West-Europese landen; zonder vergunning wordt het niet veilig geacht om anderen te vervoeren. Uber was feitelijk illegaal bezig, wat de Amerikanen toch ook niet lekker zat. Techsite Tweakers:

“Daarmee wordt de illegale taxidienst van het bedrijf deels gelegaliseerd. Chauffeurs krijgen echter geen blauwe kentekenplaat en zijn dus nog steeds in overtreding.”

Tom Tom aan je pols, in de hand

In 2007 kwam de eerste iPhone bij de consument en prompt volgde elke zichzelf respecterende smartphonemaker met een vergelijkbaar product - inclusief navigatiesysteem. Dat was een probleem voor Tom Tom, de toonaangevende producent van gps-apparaten in de auto. En Tom Tom deed wat een slim bedrijf doet als er geen makt meer is voor zijn product: het ging andere dingen maken.

Nu, schrijft de Volkskrant, wil Tom Tom in één adem worden genoemd met Adidas en Nike. Sporthorloges zij n er al een tijd, nu komt daar een actiecamera bij.

Het aandeel is getuimeld van zestig euro naar acht, en de winst stelt weinig meer voor. Maar de onderneming heeft vertrouwen in de wederopstanding. “We hebben ons bedrijf steeds aangepast als het nodig was”, aldus bestuursvoorzitter Harold Goddijn in Amsterdam.

Woekerpolis mag van Brussel blijven

De woekerpolis blijft bij ons, schrijft Trouw. “Een ferme uitspraak van het Europees Hof over de informatie die verzekeraar Nationale Nederlanden aan klanten moet verstrekken, bleef woensdag uit.”

Niet Europese, maar nationale regels bepalen volgens de rechter welke informatie verzekeraars vooraf moeten geven. Jammer voor de polishouders. “Als het Hof de klagende klant gelijk had gegeven, hadden verzekeraars schadeclaims van miljarden kunnen verwachten. Dat is nu niet het geval.”

    • Diederik van Hoogstraten