Gouden Boekenuil 2015: dit schreef NRC over de kanshebbers

Jeroen Brouwers, Mark Schaevers, Rob van Essen, Joost de Vries en Niña Weijers: deze vijf schrijvers maken vanavond kans op de Gouden Boekenuil, de grootste Vlaamse literatuurprijs. Dit schreef NRC over de genomineerden.

Het hout - Jeroen Brouwers

In Het hout probeert Jeroen Brouwers de katholieke kerk te raken waar mogelijk. Het resultaat is een fysieke, benauwende roman waarin alles uiteindelijk draait om volharding.
★★★★☆
Oordeel Arjen Fortuin in NRC (€):

Het hout staat bol van het literaire machtsvertoon, wat niet alleen maar een compliment is. Want het spierballenwerk kan niet verhullen dat het verhaal aan de magere kant is en dat Brouwers het zichzelf in morele zin niet erg moeilijk heeft gemaakt door de franciscanen zo monsterlijk af te schilderen.’

Orgelman. Felix Nussbaum. Een schildersleven - Mark Schaevers

Biografie over de in Auschwitz omgekomen schilder Felix Nussbaum van de Belgische journalist en schrijver Mark Schaevers (1956)
★★★★☆
Oordeel Marianne Vermeijden in NRC (€):

‘De chronologie is losgelaten en door de verbrokkeling die dan ontstaat, krijgt Schaevers’ speurtocht een spanningsboog, net als de omzwervingen van de banneling Nussbaum, die keer op keer ‘nee’ op het rekest krijgt als hij ergens in Europa een thuis zoekt.’

Hier wonen ook mensen - Rob van Essen

Verhalenbundel waarmee schrijver en recensent Engelse literatuur Rob van Essen recentelijk de eerste J.M.A. Biesheuvelprijs won, de prijs voor de beste Nederlandse korteverhalenbundel.
★★☆☆☆
Oordeel Deniz Kuypers in NRC (€):

‘Zelfs de serieuzere verhalen blijven vaak steken in anekdotes, zoals ‘Auto’s in de beginnende avond’, over een man die zijn neef vertelt over een bijzonder baantje dat hij ooit had, en ‘Boys keep swinging’, over mannen die al vele jaren in hetzelfde café komen en van wie er één op een dag doordraait. Het maakt Hier wonen ook mensen tot een onevenwichtige bundel.’

Vechtmemoires - Joost de Vries

Eerste essaybundel over hoge en lage cultuur van schrijver en De Groene-criticus Joost de Vries (1983), die vorig jaar de Gouden Boekenuil won met zijn tweede roman De republiek.
★★★★☆
Oordeel Arnold Heumakers in NRC (€):

‘De humor en, jawel, de ironie van De Vries [zijn] een verademing. Moralisme houdt in dat je niet genoeg hebt aan je eigen voor- en afkeuren, je wilt ze ook nog dwingend voorschrijven aan anderen.’

De consequenties - Niña Weijers

Debuutroman van De Groene-criticus Niña Weijers staat een ‘volslagen krankjorum’ verhaal centraal over de 28-jarige performancekunstenares Minnie Panis.
★★★★☆
Oordeel Thomas de Veen in NRC (€):

‘Krankjorume wendingen of niet, Niña Weijers blijft zinnig en wijs schrijven, op vastberaden, en toch licht ironische toon. En juist die alles-met-alles-verbonden-metafysica zet ze eigenzinnig in.

Gustaaf Peek, Maartje Wortel vallen af

In totaal werden er 370 boeken ingezonden voor de Gouden Boekenuil, de grootste literaire prijs van Vlaanderen. In meerdere genres: romans, literaire biografieën en literaire essays. Begin februari maakte de jury de longlist bekend, bestaande uit 20 titels.

Opvallende auteurs die de sprong van de longlist naar de shortlist niet hebben gemaakt zijn Gustaaf Peek (met zijn veelgeprezen Godin, held) en BNG Literatuurprijswinnaar Maartje Wortel (IJstijd).

Winnaar

De winnaar van de Gouden Boekenuil 2015 wordt vanavond in Brussel bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldprijs van € 25.000 verbonden.

De vakjury van de Gouden Boekenuil 2015 heeft Friedl’ Lesage als voorzitter en bestaat verder uit Bart Vanegeren, Vicky Vanhoutte, Tim de Gier, Danny Theuwis en Marja Pruis.

    • Roderick Nieuwenhuis