Directeur Rijks: misschien wel te druk bij onze hit ‘Late Rembrandt’

Met de tentoonstelling Late Rembrandt is het Rijksmuseum “misschien wel tegen de grenzen van een plezierig bezoek aangelopen”. Dat schrijft directeur Wim Pijbes vandaag in NRC Handelsblad. Hij reageert op de kritiek die wordt geuit op de enorme drukte bij de kaskraker.

Koning Willem-Alexander in het Rijksmuseum samen met directeur Wim Pijbes bij de opening van Late Rembrandt, de grootste Rembrandt-tentoonstelling in bijna een halve eeuw.
Koning Willem-Alexander in het Rijksmuseum samen met directeur Wim Pijbes bij de opening van Late Rembrandt, de grootste Rembrandt-tentoonstelling in bijna een halve eeuw. ANP / Koen van Weel

Met de tentoonstelling Late Rembrandt is het Rijksmuseum “misschien wel tegen de grenzen van een plezierig bezoek aangelopen”. Dat schrijft directeur Wim Pijbes vandaag in NRC Handelsblad. Hij reageert op de kritiek die wordt geuit op de enorme drukte bij de kaskraker.

Pijbes liet zich vorige week in een artikel in Trouw uit over de grote drukte in sommige Nederlandse musea. Hij beaamde daarin dat het druk is in het Rijks, “maar lang niet zo druk als in het Uffizi, in de Sixtijnse kapel of voor de Mona Lisa”.

“Zo kreeg ik een brief waarin stond dat het voor de Rembrandts te druk was voor contemplatie. Dat lees ik met aandacht. En denk: koop dan zelf een Rembrandt. Een museum is geen stiltezone.”

Een bezoeker van het Rijksmuseum reageerde daarop in Het Parool: “Wat jammer dat het succes Pijbes een beetje naar het hoofd stijgt. Ik zou zeggen: koop lekker zelf een museum.” Columnist Frits Abrahams klaagde in NRC Handelsblad dat op de tentoonstelling, die hij omschreef als “een overdrukke receptie waar ik niemand kende”, zelfs hij als lang persoon niet meer dan de bovenkant en de zijkanten van de schilderijen kon zien.

Pijbes beschrijft vandaag hoe het Rijks de drukte na de eerste weken heeft proberen in te dammen door minder kaartjes per tijdblok te verkopen en meer avonden open te zijn. Toch is de drukte groot, zo erkent hij.

“Als dat het bezoek van mensen minder plezierig maakt, vinden mijn 675 collega’s en ik dat enorm vervelend.”

Het Rijks denkt dat de expositie, die 17 mei eindigt, ruim 450.000 bezoekers zal trekken. Tot dusver zijn er 392.000 bezoekers geweest. (NRC)

Lees in NRC Handelsblad: Rembrandt is voor iedereen. Dus is het (soms heel) druk (€).