De vulkaan Calbuco in Chili is voor de derde keer uitgebarsten

De Calbuco-vulkaan spuwt as.
De Calbuco-vulkaan spuwt as. Foto EPA / Francisco Negroni

De Calbuco-vulkaan in het zuiden van Chili is vandaag voor de derde keer uitgebarsten. De Nationale Geologie- en Mijnbouwdienst van het land kondigt op Twitter een “red alert” aan. Eerder waarschuwden experts dat uitbarstingen nog weken op zich konden laten wachten.

Vanmiddag spuwde de krater op 2.003 meter hoogte een enorme hoeveelheid rook en as richting het zuidoosten. De regering besloot de bevolking in een straal van twintig kilometer rond de vulkaan te evacueren.

De Nationale Geologie- en Mijnbouwdienst, Sernageomin, op Twitter.

Twitter avatar Sernageomin Sernageomin (Chile) Así se ve ahora el #VolcánCalbuco en alerta Roja: http://t.co/2eJa3Vuz1q Vía @Sernageomin http://t.co/aLxw8iXjy3

Eerdere uitbarstingen

Vorig week barstte de vulkaan Calbuco voor het eerst uit (video), op woensdag, en in de nacht van woensdag op donderdag een tweede keer. Het gevolg: modderstromen en uitstoot van grote hoeveelheden as. Zo’n tweeduizend bewoners uit het gebied rond de vulkaan zijn geëvacueerd. De uitbarsting kwam onverwachts, hoewel Calbuco wordt gezien als een van de drie gevaarlijkste vulkanen van de negentig vulkanen in Chili.

Hulpdiensten waren deze week in het gebied actief om de neergedaalde as van de wegen en huizen te halen. Sommige daken waren doorgezakt onder het gewicht. Door de aswolk zijn vluchten van en naar de Verenigde Staten en Europa geëvacueerd. In totaal stootte de vulkaan tijdens de eerste twee uitbarstingen zo’n 210 miljoen kubieke meter as uit. Volgens de autoriteiten zijn er geen slachtoffers gemeld.

De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.

Bekijk ook de fotoserie van de uitbarsting