Waarom de kwartaalcijfers vandaag belangrijk zijn voor Shell

Foto Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Dat het flink minder wordt dan een jaar geleden, is al wel duidelijk. De vraag is: hoevéél lager worden de omzet en winst van Shell? Vandaag komt het olieconcern met cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. En die kunnen behoorlijk belangrijk zijn. Drie dingen om in de gaten te houden.

Update 8.30 uur: Geen best nieuws bij Shell vanochtend, al valt het nog mee in vergelijking tot het dramatische vorige kwartaal. De winst daalde de eerste drie maanden van dit jaar met 2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar: ruim 4,4 miljard dollar (bijna 4 miljard euro). Het aandeel steeg na opening beurs licht, omdat de winstdaling minder sterk was dan analisten vreesden.

De klap

Shell sloot afgelopen jaar niet bepaald positief af. In het vierde kwartaal maakte het bedrijf maar liefst 60 procent minder winst dan in dezelfde periode een jaar eerder, de omzet zakte met ruim 15 procent in.

Belangrijkste reden: een wereldwijd gedaalde gas- en olieprijs. Die stijgt inmiddels weer langzaam, maar Shell merkt daar voorlopig naar verwachting weinig van. Analisten denken dat het olieconcern in het eerste kwartaal opnieuw minimaal de helft minder winst heeft geboekt dan een jaar geleden. Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden zei in januari al dat het bedrijf dit jaar flink minder zal verdienen.

De koers

De koers van Shell is de afgelopen week al licht gedaald:

Hoe zullen beleggers de resultaten vandaag interpreteren? Als uit de cijfers blijkt dat het olieconcern nog minder winst heeft geboekt dan al verwacht, zou het aandeel verder aan waarde kunnen verliezen. Daar komt bij dat ze deze week mooi vergelijkingsmateriaal hebben om Shell mee te waarderen: vandaag presenteert ook naaste concurrent ExxonMobil kwartaalcijfers, morgen volgt de eveneens Amerikaanse oliemaatschappij Chevron.

De overnamedeal met BG

Mocht de koers verder dalen, dan is dat - naast vervelend voor de huidige aandeelhouders - ook problematisch voor Shell zelf. Het bedrijf is momenteel verwikkeld in een enorme overname van het Britse olie-en gaswinningsbedrijf BG. Dealwaarde: 64 miljard euro.

Aangezien zelfs het Nederlandse olieconcern dat niet ergens op een rekening heeft staan - eind vorig jaar had het 23 miljard euro aan kasgeld en beleggingen - wil Shell een deel van de kosten voldoen met eigen aandelen. Hoe verder de koers daarvan zakt, hoe duurder die overname dus wordt. Het omgekeerde geldt uiteraard ook als de cijfers van vandaag fraai zijn en de koers als gevolg stijgt.

    • Harrison van der Vliet