De directeur van Blijdorp gooit z’n bouwvakkers voor de leeuwen

instagram.com/nrcqnl

NRC Q wil alles weten van jouw werkdag. En van die van Marc Damen (44), directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Wat doe je stiekem op kantoor dat je collega’s niet weten?

“Mijn vrouw en ik fietsen ’s ochtends altijd samen, zij naar het station en ik naar de dierentuin. We hebben nogal eens haast, want mijn vrouw moet de trein halen. Ik neem dan mijn scheerapparaat mee naar kantoor en scheer me daar snel voordat ik aan het werk ga. Maar dat is om zeven uur en dan zijn mijn collega’s er nog niet.”

Waar zie je deze week tegenop?

“Eigenlijk niets meer. We zijn bezig met een bouwproject, een nieuw verblijf voor de leeuwen met een restaurant ernaast. De bouw loopt steeds vertraging op, dus ik had gister weer overleg met de architect, de leveranciers en de aannemer. Dat is soms lastig. Het is niet zo leuk om tegen die mensen te zeggen ‘dan moet je ’s avonds maar doorwerken’.”

“We zijn eruit gekomen hoor. Ze krijgen van ons een maaltijd en dan werken ze daarna in de avond nog door. En als het niet op tijd klaar is, laten we de leeuwen gewoon los, haha.”

Wat is de laatste bericht dat je van een collega kreeg en op welke manier?

“Het laatste bericht was een sms van het hoofd van de dierenafdeling. De antilopen zijn verhuisd. Ze hebben een nieuw verblijf gekregen. Ik zat daar erg achteraan, want ik wilde graag dat het klaar was. Zo’n verhuizing is altijd spannend, gelukkig is het goed gegaan.”

“Ik doe weinig via de telefoon, want mijn werkschema is zo vol dat ik vaak niet kan opnemen. Dat leidt zo af. Maar ik heb professionals in dienst, dus als er brand is, weten ze heus wel dat ze moeten blussen.”

Marc Damen, directeur van Diergaarde Blijdorp, bij de olifanten.

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Waar sta je nu?

“Ik ben op kantoor, lekker rustig. Het kantoor zit in de dierentuin, maar verder is het heel gewoon, met een bureau en een computer. Wel heb ik veel foto’s van dieren en bronzen dierenbeeldjes. Mijn collega bij Artis heeft me een beeldje cadeau gedaan van een okapi. In Artis hebben ze geen okapi’s, maar in Blijdorp zijn ze sinds kort weer terug.”

“Ik vlieg van afspraak naar afspraak, maar ik probeer twee keer per week een rondje te lopen door de dierentuin. Dan luister ik naar wat bezoekers vinden van het park. Zij betalen uiteindelijk ons salaris, dus het is belangrijk dat wat wij bedenken door hen wordt gewaardeerd.”

Waar lig je van wakker?

“Ik slaap zodra ik mijn kussen zie. Dat lijkt me heel gezond. Met liggen piekeren bereik je niets. Als dat toch een keer gebeurt ga ik uit bed om het op te lossen, al is het drie uur. Problemen zijn net als kiespijn, dat gaat ook niet vanzelf over.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Ook met de topman van ForFarmers, die overal een spelletje van maakt en de directeur inkoop van HEMA die zijn kinderen meeneemt op winkelroute.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Jolanda van de Beld