Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Contactorgaan Moslims: ‘haatimam’ bestrijdt juist extremisme

De El-Fourkaan moskee in Eindhoven
De El-Fourkaan moskee in Eindhoven Foto ANP / Ruud Verhale

De Saoedische geestelijke Aaidh al-Qarni wordt onterecht bestempeld als ‘haatimam’, terwijl hij juist extremisme bestrijdt. Daarmee reageert het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) op de ophef rond de geplande komst van de sjeik naar Nederland.

De omstreden prediker zou een lezing houden in de Eindhovense al-Fourqaan-moskee, maar die is afgeblazen. Er was kritiek op zijn komst, omdat Al-Qarni in het verleden haatdragende en antisemitische uitspraken zou hebben gedaan. Italië trok woensdag zijn visum in voor de Schengenzone, zodat de sjeik niet meer naar Nederland kan reizen.

‘Uit de context’

Onterecht, vindt het CMO, dat 80 procent van alle moskeeën in Nederland vertegenwoordigt. “Al-Qarni is een wereldwijd bekende theoloog die binnen het salafisme een tegengeluid laat horen en elke vorm van extremisme tegenspreekt”, zegt CMO-woordvoerder Yassin Elforkani.

“Op Twitter, waar hij negen miljoen volgers heeft, bekritiseert hij terrorisme. Ook pleit hij voor een sterkere positie van de vrouw in Saoedi-Arabië. Daar is hij heel vooruitstrevend in.”

Zijn omstreden uitspraken zijn volgens het CMO “uit de context” gehaald. Zo wordt Al-Qarni verweten de jihad tegen de Amerikanen in Irak te hebben geprezen. “Onzin”, zegt Elforkani.

“De hele Arabische wereld had een issue met de inval van de Amerikanen in Irak. Zelfs Europeanen vonden de interventie niet goed. In de Arabische wereld was het verdriet groot dat er veel Irakese moslims werden gedood. In dat licht moet je deze uitspraken zien.”

Ook een antisemitische uitspraak die de sjeik in het verleden deed, maakt hem niet meteen een ‘haatimam’, zegt Elforkani.

“Antisemitisme is nooit goed te keuren, en als zoiets in Nederland wordt gezegd zijn wij de eersten die zullen optreden. Maar als iemand jaren geleden een bepaalde uitspraak heeft gedaan, moet hij daar nu nog om geweerd worden?”

Afgelasting liefdadigheidsgala

Het wordt tijd dat de overheid heldere criteria gaat opstellen voor het weigeren van een buitenlandse imam, vindt Elforkani. Omdat het aan criteria ontbreekt, wordt het debat “gekaapt” door de rechtse weblog Geenstijl.nl.

“Geenstijl houdt alle flyers van lezingen in moskeeën in de gaten. Zodra een nieuwe flyer uitkomt, gaan ze op zoek naar een uitspraak van een imam die ze uit de context kunnen halen. Dan neemt de Telegraaf het over, komt er een kop boven: ‘Haatimam naar Nederland’, en is heel het land in paniek.”

Op deze wijze worden imams zoals al-Qarni ten onrechte bestempeld als haatprediker, vindt Elforkani.

“We mogen niet tolereren dat Geenstijl de dienst gaat uitmaken in Nederland. Dat weblog is zelf een podium van haatpredikers.”

De afgelopen maanden kwamen meerdere islamitische bijeenkomsten in opspraak wegens de komst van omstreden predikers. In Rijswijk werd in februari om deze reden nog een liefdadigheidsgala afgelast.

Lees verder in NRC: Op zoek naar een liberale islam (€). In Nederland komen veel imams uit het Midden-Oosten spreken. Vaak worden ze ‘haatimams’ genoemd. Maar is dat wel terecht?