Bernie Sanders stelt zich verkiesbaar als president

Bernie Sanders .
Bernie Sanders . Foto Reuters / Joshua Roberts

Zijn kandidatuur was al aangekondigd en vannacht maakte hij het zelf officieel tijdens een interview met USA Today. Senator Bernie Sanders (73) stelt zich namens de Democraten verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Sanders die zichzelf als socialist omschrijft, is daarmee de tweede kandidaat die namens de Democraten de race om het Witte Huis aangaat. Eerder deze maand maakte Hillary Clinton al bekend dat ze een gooi gaat doen naar het presidentschap. Er werd niet verwacht dat Hillary Clinton nog concurrentie zou gaan krijgen van de democraten.

Twitter avatar postpolitics Post Politics Bernie Sanders just said he’s running for president — and nobody’s happier than this guy http://t.co/yJNZAUZPoI

Sanders denkt goede kansen te hebben op het presidentschap. Hij wil vooral de strijd aangaan tegen de rijkeren. Volgens Sanders zijn er genoeg Amerikanen die hem daarin steunen:

“Ik heb er vertrouwen in dat zij een fundamentele verandering willen en dat de overheid aan de slag gaat voor de gewone Amerikaan en niet alleen maar voor miljardairs.”

Vooralsnog wordt Sanders niet echt als kanshebber beschouwd. In USA Today erkent de Senator dat hij veel minder bekend is dan Clinton en waarschijnlijk ook veel minder campagnegeld zal ophalen. Hij hoopt vooral op steunbetuigingen van de middenstand en individuele kiezers.

Republikeinen

Tot dusverre hebben Rand Paul en Ted Cruz zich namens de Republikeinen verkiesbaar gesteld. Verwacht wordt dat er zich nog meer kandidaten verkiesbaar zullen gaan stellen. Jeb Bush (61), de jongere broer van George W. Bush, meldde eind vorig jaar dat “Amerika een sterk soort leiderschap nodig heeft” en dat hij “een kandidaatschap gaat onderzoeken”.

Lees ook op nrc.nl: Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij

    • Maarten Back