Bergingsmissie MH17 afgerond na maken van ‘laatste slag’

Een deel van een veiligheidsriem van het vliegtuig op de crash site van de ramp met vlucht MH17.
Een deel van een veiligheidsriem van het vliegtuig op de crash site van de ramp met vlucht MH17. ANP / Pierre Crom

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft vandaag een “laatste slag” gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond. Dit meldt het ANP.

“Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was”, zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, vandaag. In de afgelopen tijd zijn volgens hem “veel” stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden.

‘Goede hoop op identificatie laatste slachtoffers’

Eerder deze maand werden nog stoffelijke resten geborgen. De lokale bevolking bij het Oekraïense plaatsje Grabovo overhandigde toen ook de persoonlijke bezittingen die zij afgelopen tijd aantrof aan de onderzoekers.

Het bergingsteam is overal in het rampgebied geweest waar menselijkerwijs nog iets was te vinden. Aalbersberg is blij dat alle experts veilig zijn teruggekeerd in Charkov. Hij heeft “goede hoop” dat het met de gevonden menselijke resten mogelijk is ook de laatste twee slachtoffers (Nederlanders) te identificeren.

Zaterdag stoffelijke resten naar Eindhoven

Een Nederlands militair vliegtuig zal overmorgen vanuit de oostelijke stad Charkov naar verwachting zeven kisten met stoffelijke resten overbrengen naar Nederland. Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn daarbij in Charkov. In Nederland worden de kisten met hetzelfde ceremonieel als de andere keren vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Intussen zijn bij het OM veel bruikbare tips binnengekomen naar aanleiding van een internationale getuigenoproep. Het OM deed de oproep een maand geleden in een video, die het transport toont van een BUK-raketsysteem op een dieplader door Oost-Oekraïne in de periode van de crash.