Arts oud-neuroloog: Ernst Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar

Ex-neuroloog Ernst Jansen bij de rechtbank voor het vonnis van de rechtbank vorig jaar. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De tot drie jaar cel veroordeelde oud-neuroloog Ernst Jansen is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou bij een auto-ongeluk in 1990 een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Dat zeggen zijn ex-vrouw en de verpleeghuisarts Metta de Noo vandaag in EenVandaag.

Jansens voormalige partner treedt voor het eerst sinds zijn veroordeling naar buiten en neemt het voor hem op. Hij is zelf patiënt, zegt ze. “En een patiënt moet je niet in het cachot zetten, dat heeft geen zin.”

Jansen brak bij het ongeluk in 1990 onder meer zijn bekken. Daarna ging steeds vreemder gedrag vertonen, constateerde zijn ex-vrouw achteraf. Destijds heeft ze het verband met hersenletsel niet gelegd. Dat kwam pas vorig jaar, nadat de de familie in contact was gekomen met verpleeghuisarts Metta de Noo. Zij schreef een boek over de zaak.

psychisch onderzoek

De oud-neuroloog werd vorig jaar veroordeeld voor onder meer het stellen van verkeerde diagnoses, zoals parkinson en alzheimer. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde begin dit jaar dat Jansen nogmaals psychisch moet worden onderzocht.

Volgens De Noo komt het wel vaker voor dat hersenletsel pas na jaren wordt herkend. “Er is zeker schuld als je het zo wilt noemen, maar er is geen opzet.” De Noo nam het eerder op voor verpleegkundige Lucia de Berk, die - naar later bleek onterecht - vastzat voor moord en daarna werd vrijgesproken.

    • Laura Klompenhouwer