Architect Francine Houben krijgt Cultuurfonds Prijs

De nieuwe stationshal van Delft, ontworpen door Mecanoo. Foto ANP / Bart Maat

Architect Francine Houben krijgt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Ze ontvangt de oeuvreprijs ter waarde van 150.000 euro voor haar ‘decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect’, schrijft het College van Adviseurs van het fondd.

De 59-jarige architecte uit Sittard is oprichter en creatief directeur van het in Delft gevestigde, internationale architectenbureau Mecanoo. Ze overzag het ontwerp van de onlangs geopende stationshal in Delft en de bibliotheek van de Technische Universiteit. Ook is ze verantwoordelijk voor woontoren Montevideo in Rotterdam en het Openluchtmuseum in Arnhem. Mecanoo ontwerpt ook de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial Library in Washington D.C..

“Haar gebouwen kenmerken zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.”

De oeuvreprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maakt op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Eerdere winnaars waren fotograaf Anton Corbijn (2011), trendvoorspeller Lidewij Edelkoort (2012) en theaterregisseur Johan Simons (2014). Houben ontvangt de prijs op 30 november uit handen van koningin Máxima.

Lees verder in NRC: Bonbondozen vol met boeken (€), over de door Mecanoo ontworpen bibliotheek van Birmingham

    • Laura Klompenhouwer