Amazon-oprichter Jeff Bezos test raket en droomt van ruimtepretparken

Als techmiljardair kan Amazon-oprichter Jeff Bezos zich bijna alles veroorloven – een van de grootste online winkels ter wereld, een al even grote clouddienst en een eigen krant. Minder bekend is dat hij ook eigenaar is van een ruimtevaartbedrijf, waarmee hij op grote schaal mensen de ruimte wil insturen. Gisteren testte het zijn eerste raket.

De ruimtecapsule New Shepard tijdens de lancering in Texas. Foto: Blue Origin

Als techmiljardair kan Amazon-oprichter Jeff Bezos zich bijna alles veroorloven - een van de grootste online winkels ter wereld, een al even grote clouddienst en een eigen krant. Minder bekend is dat hij ook eigenaar is van een ruimtevaartbedrijf, waarmee hij op grote schaal mensen de ruimte wil insturen. Gisteren testte het zijn eerste raket.

Bezos richtte zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin op in 2000. Sindsdien werd er weinig van het bedrijf vernomen, het bedrijf treedt nauwelijks naar buiten. Tot gisteren, toen het een video publiceerde van hun eerste test met de New Shepard-raket vanuit een basis in het Amerikaanse Texas:

Raket niet opnieuw te gebruiken

De raket ging zo’n 93 kilometer (307.000 feet) de ruimte in, waar een - leeg - compartiment voor zes astronauten zich succesvol loskoppelde en met een parachute weer terug naar de aarde kwam.

Met de raket zelf ging het minder goed.  De bedoeling was om een herbruikbare raket te maken, een belangrijke stap in het goedkoper maken van commerciële ruimtevaart. Maar de raket stortte neer - Blue Origin vertelt niet of en waar de raket is teruggevonden. Jeff Bezos schrijft in een blog over de test:

“Als New Shepard een traditioneel ruimtevaartuig was geweest, was dit een vlekkeloze testvlucht geweest. Maar natuurlijk is een van onze doelen hergebruik, en helaas keerde de raket niet terug als gepland omdat we tijdens de daling druk verloren in het hydraulisch systeem.”

‘De aarde is slechts ons beginpunt’

Spannender nog is het uiteindelijke doel van Blue Origin: mensen op grote schaal de ruimte insturen, zodat ze zich uiteindelijk op andere planeten kunnen vestigen. Behoorlijk sciencefiction dus, maar het bedrijf is bloedserieus. Naast beelden van de raketlancering publiceerde het een ronkende video, waarin het zijn ambities toelicht:

“De menselijke behoefte om te verkennen is diep in ons verankerd. Van expedities van onze voorouders tot hedendaagse avonturen, we leven in een unieke tijd waarin we nieuwe grenzen verkennen. Bij Blue Origin geloven wij dat de tijd is aangebroken om de ruimte voor iedereen toegankelijk te maken. Want de aarde - in al haar schoonheid - is slechts ons beginpunt”


Bezos is al zijn hele leven gefascineerd door ruimtevaart. The Washington Post vond een interview met Bezos uit 1982 terug, dat hij als 18-jarige scholier gaf aan een lokale krant toen hij met de hoogste cijfers afstudeerde. Zijn droom was om in de toekomst ruimtehotels, ruimtepretparken en ruimtekolonies te bouwen voor twee tot drie miljoen mensen. ”Het hele idee is om de aarde te conserveren”, aldus de jonge Bezos.

Tesla-oprichter Elon Musk wil sterven op Mars

Er zijn meer techgiganten gefascineerd met ruimtevaart. De bekendste is Elon Musk, CEO van elektrische autofabrikant Tesla en oprichter van ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat veel meer dan Blue Origin de publiciteit op zoekt.

Ook Musk wil herbruikbare raketten ontwikkelen, vooralsnog zonder succes. En ook Musk wil uiteindelijk ruimtevaart voor iedereen toegankelijk maken, zodat we ons bijvoorbeeld op Mars kunnen vestigen in het geval dat de aarde onbewoonbaar zou worden. Opnieuw: dit zal velen als sciencefiction in de oren klinken, maar hij meent het. In verschillende interviews heeft Musk gezegd op Mars te willen sterven.

Dan zijn er nog de commerciële ruimtevaartbedrijven Virgin Galactic van Virgin-oprichter Richard Branson, het Amerikaanse Space Adventures en het Nederlands-Amerikaanse bedrijf XCOR. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, waarop al jaren bezuinigd wordt, is in ieder geval blij met alle ruimte-innovatie uit de commerciële hoek:

Twitter avatar NASA NASA Congrats @BlueOrigin on New Shepard spacecraft test flight: opening up opportunities for commercial space! http://t.co/tYyPeWqx89
    • Eva de Valk