Abe wil wel een vrijhandelsakkoord

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Japanse premier Shinzo Abe is kennelijk niet bang voor Amerikaanse chloorkippen. Op bezoek in Washington pleit hij voor een spoedig akkoord om het Trans-Pacific Partnership af te ronden. Abe zei dat de gevolgen van het akkoord, waar twaalf landen rond de Stille Oceaan aan mee doen, “indrukwekkend” zullen zijn, meldt The Wall Street Journal.

Belangrijker dan zijn bemoedigende woorden is dat Abe ook zei dat hij bereid is de Japanse landbouwsector te liberaliseren. Daar dringt de Amerikaanse president Obama al lang op aan.

In ruil daarvoor wil Japan grotere toegang tot de Amerikaanse markt voor auto-onderdelen.

Lossere vrouwenkleding is slecht nieuws voor Singaporese economie

Helemaal zeker weet de Singapore-correspondent van de Nikkei Asian Review het niet. Maar gokken durft hij wel. Vrouwen dragen lossere kleding en dat is volgens Kotaro Hidaka wellicht een teken dat het slechter gaat met de Singaporese economie. Dat is zijn theorie.

Hij baseert zijn bevindingen op het modebeeld in Japan in de jaren tachtig, toen het land snel groeide. In die tijd waren superstrakke shirtjes, rokken en jurken in in Tokio, bewijst Hidaka met een foto genomen in een Tokiose discotheek ergens in de jaren tachtig.

Nu signaleert de journalist dat Singaporese vrouwen vaker lossere kleding kopen. En inderdaad: Hidaka vindt statistisch bewijs om zijn theorie te onderbouwen. Het aantal woningen dat werd verkocht eind vorig jaar is het laagste aantal in vijf jaar. Vastgoedprijzen dalen. En de Singaporese economie groeit minder hard dan vorig jaar.

Chinezen zien Australische drugs wel zitten

Chinese beleggers bekijken of ze willen investeren in een Australisch bedrijf dat papaverbloemen morfine, codeïne en thebaïne maakt. Het Australische TPI Enterprise is verlieslatend na een slecht papaveroogst in Tasmanië en zoekt nieuw geld. In Hongkong onderhandelt TPI met mogelijke Chinese beleggers.

Dat is ironisch, constateert de Financial Times. Hongkong werd juist Brits grondgebied nadat China de Eerste Opiumoorlog verloor van de Britten.

Doordat papaver ook voor illegale drugs als heroïne geteeld wordt, staan maar weinig landen de productie toe. Australië is goed voor de helft van de legale papaverteelt wereldwijd.

Chinese beleggers vinden TPI Enterprise interessant omdat verwacht wordt dat de vraag naar pijnstillers de komende jaren zal toenemen naar mate de bevolking van Azië rijker wordt en betere toegang heeft tot gezondheidszorg.

    • Melle Garschagen