Dodental passeert de 5.000, met 250 Nederlanders nog geen contact

None

Het officiële dodental van de aardbeving in Nepal blijft maar stijgen en is de 5.000 inmiddels gepasseerd. Daarbovenop komen zeker 19 mensen die omkwamen op de Mount Everest, 61 in India en 25 in Tibet. Waarschijnlijk ligt het dodental nog veel hoger – over het aantal vermisten, met name in de getroffen dorpen op het armoedige platteland van Nepal, is nog nauwelijks informatie. De politie van Nepal maakte gisteravond bekend dat meer dan 10.000 mensen gewond zijn van wie 7.400 in het ziekenhuis liggen. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Met ongeveer 250 Nederlanders is nog geen contact. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteravond laten weten aan persbureau ANP. Het ministerie houdt er rekening mee dat een aantal van hen Nepal op eigen gelegenheid verlaten heeft. Ongeveer 500 andere Nederlanders zijn wel gelokaliseerd.

Op Rotterdam The Hague Airport stond vannacht de aankomst gepland van een toestel uit Kathmandu met aan boord 50 Nederlanders. 54 andere Nederlanders zijn via een andere vlucht onderweg. Eén Nederlander is zwaargewond en wordt in New Delhi behandeld.

In en rond de hoofdstad Kathmandu is de hulpverlening op gang gekomen. Veel mensen wachten op hulp. Hulporganisaties zijn vooral aanwezig in de steden. Het platteland, waar de situatie mogelijk nog ernstiger is, blijft slecht bereikbaar. De Verenigde Naties vrezen voor het uitbreken van conflicten vanwege het tekort aan schoon drinkwater. Er zijn op verschillende plaatsen al gevechten om water uitgebroken.

Mensen stelen spullen uit verlaten huizen en verspreiden geruchten over een nieuwe beving. De Nepalese politie arresteerde gisteren zeker 27 mensen voor het stelen van spullen uit verlaten huizen, berichtte persbureau AP. Vier anderen zijn opgepakt omdat ze via sociale media valse geruchten verspreid zouden hebben over een nieuwe, zware aardbeving.

Ten noorden van Kathmandu zijn 210 wandeltoeristen en bewoners gered uit het Himalayagebergte. Ze waren na de aardbeving vast komen te zitten. Met helikopters zijn de toeristen en bewoners naar een nabijgelegen plaats gevlogen.

    • Ap