130 miljoen dollar voor een oude comedy

De aflevering met de Soup Nazi.

Of die ene waarin Jerry, George, Elaine en Kramer eindeloos rondlopen in een parkeergarage. Of die waarin ze wachten op een tafeltje in een Chinees restaurant.

Welke aflevering van Seinfeld je ook noemt, Hulu betaalt – volgens The Wall Street Journal – ruim 700.000 dollar (626.000 euro) om hem exclusief on demand te mogen aanbieden. De streamingdienst (niet in Nederland actief) maakte gisteren bekend dat alle negen seizoenen er vanaf juni te zien zijn.

seinfeldgeld
Dat zijn 180 afleveringen; een investering van zo’n 130 miljoen dollar en daarmee een van de grootste deals tot nu toe in de wereld van ‘svod’ (streaming video on demand). ”Je had ook de dvd kunnen opzetten, maar blijkbaar had niemand daar nog zin in”, zei mede-bedenker Jerry Seinfeld op het podium bij Hulu. De deal staat voor een bredere trend: ook vele jaren na de laatste uitzending kunnen tv-series nog een fortuin waard zijn.

Race om de kijker

Dat heeft voor een groot deel te maken met de opkomst van Netflix en concurrenten als Hulu en Amazon Prime. Zij zijn momenteel in een race verwikkeld om de (voornamelijk jonge) kijker, die voor een vast bedrag per maand in zijn eigen tempo films en tv-series wil kijken.

Aan het eind van de vorige zomer haalde Netflix binnen een paar dagen de dramaseries The Blacklist (NBC) en Gotham (Fox) binnen voor respectievelijk 2 miljoen en 1,7 miljoen dollar per aflevering. Empire, ook van Fox, ging in februari voor een onbekend – maar ongetwijfeld niet gering – bedrag naar Hulu. Amazon griste vorige maand actieserie 24 weg bij Netflix en Hulu legde in februari 120 miljoen dollar neer voor ruim 300 afleveringen van CSI.

Ondertussen wordt net zo goed gevochten om series die al diep weggestopt zitten in televisiegeschiedenis, met het zeventien jaar geleden (!) gestopte Seinfeld als voorlopig meest extreme voorbeeld. Vergelijkbaar was het aankopen van Friends (1994-2004) door Netflix voor een half miljoen per aflevering, vorig najaar. Netflix was ook in de race voor Seinfeld, maar haakte vorige maand af, waarna de veiling verderging met Amazon, Yahoo! en Hulu.

Dat zijn grote titels, zeker, maar ook series die iedereen inmiddels wel gezien heeft en nog steeds vrijwel elke dag wel ergens herhaald worden. Aan de andere kant: heb je Lost of The Sopranos eenmaal gezien, dan weet je hoe het afloopt en zet je het niet nog een keer op. De afleveringen van Seinfeld en Friends zijn kort (twintig minuten), makkelijk te verteren, om de grappen kun je meerdere keren lachen en het maakt niet uit als je middenin een seizoen begint. Best bingeworthy dus.

Steenrijk door de herhalingen

En juist de eindeloze herhalingen maakten Jerry Seinfeld schatrijk. Een groot deel van zijn geschatte vermogen van 820 miljoen dollar verdiende hij met syndication-deals: het gedurende een afgesproken termijn ‘leasen’ van de afleveringen aan regionale Amerikaanse televisiestations die er herhalingen van willen uitzenden. Maar liefst vijf keer werden de rechten ervan opnieuw onderhandeld de afgelopen twintig jaar, voor in totaal ruim drie miljard (!) dollar.

Van één langlopende serie wordt, mede daarom, verwacht dat ooit alle records ermee verbroken zullen worden: The Simpsons. In 2013 werden de syndication-rechten voor 750 miljoen dollar verkocht aan FXX, onderdeel van het Fox-netwerk. De zender zette direct een marathonuitzending van 552 afleveringen achter elkaar op en katapulteerde zichzelf ermee naar de top-5 van best bekeken zenders.

Netflix, Hulu en Amazon hebben dat ongetwijfeld gezien. En ze zijn waarschijnlijk al aan het sparen.

    • Peter Zantingh