Utrecht blijft illegalen opvangen - eerste gemeente die kabinetsplan weigert

De gemeente Utrecht zet de eigen bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers voort. De gemeente weigert mee te werken aan de plannen van het kabinet en is daarmee de eerste stad die openlijk de plannen van de overheid links laat liggen.

Tegenstanders van het bed-bad-broodakkoord demonstreerden op 29 april op het Spuiplein in Den Haag. Foto ANP / Valerie Kuypers

De gemeente Utrecht zet de eigen bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers voort. Dat schrijven de burgemeester, VVD-er Jan van Zanen, en de wethouders aan de gemeenteraad.

Utrecht weigert mee te werken aan de plannen van het kabinet en is daarmee de eerste stad die openlijk het besluit van de overheid links laat liggen.

Twitter avatar GemeenteUtrecht Gemeente Utrecht Utrecht zet eigen beleid voor Bed, Bad en Brood voort http://t.co/1Jr5PNoW7E

Het bed-bad-broodakkoord vormt volgens de gemeente “geen sluitende aanpak” en is daarom “niet uitvoerbaar”. Utrecht zegt:

“Wij zetten ons huidige beleid voort.”

Royalere opvang dan het kabinet wil

Utrecht biedt uitgeprocedeerde vreemdelingen bed, bad en brood, net als veel andere gemeenten in Nederland. Die opvang is veel royaler dan het kabinet nog wil toelaten in de vijf grote steden en Ter Apel. Utrecht:

“Wij vinden het niet humaan om (uitgeprocedeerde) asielzoekers op straat te zetten, nog los van eventuele risico’s op het terrein van openbare orde en veiligheid.”

Het kabinet wil alleen nog een korte opvang voor mensen die meewerken aan een terugkeer naar hun land van herkomst. Volgens Utrecht zullen er altijd mensen zijn die niet terug kunnen of terug willen. De plannen van het kabinet zullen er niet voor zorgen dat meer mensen weggaan, meent Utrecht. Bovendien is het niet voldoende om de asielzoekers alleen opvang te bieden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Ter Apel. Utrecht:

“Het ontbreekt aan regionale spreiding, vooral in de noordelijke en oostelijke provincies.”

Kritiek

Eerder hadden andere gemeenten en hulporganisaties ook kritiek op de kabinetsplannen. Steden als Arnhem, Groningen en Deventer gaan ook door met hun opvang. Ze vrezen overlast als ze stoppen met de regeling.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Bed-bad-brood heeft een aanzuigende werking’ (€).

    • Carlijn Vis