Toeristen uit Himalaya gered - twee vluchten met Nederlanders op komst

Verwoeste dorpjes in de bergen van het Gorkha District, Nepal. Foto AP / Wally Santana

Ten noorden van de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn 210 wandeltoeristen en bewoners gered uit het Himalayagebergte. Ze waren na de aardbeving van zaterdag vast komen te zitten, meldt persbureau AP.

Met helikopters zijn de gestrande toeristen en bewoners uit het natuurpark Langtang (maps) naar het nabijgelegen Dhunche gevlogen.

In en buiten Kathmandu is de hulpverlening op gang gekomen. Veel mensen wachten op hulp. Hulporganisaties zijn vooral aanwezig in de steden. Het platteland is slecht bereikbaar, terwijl de situatie er mogelijk nog ernstiger is. De Verenigde Naties vrezen voor het uitbreken van conflicten vanwege het tekort aan schoon drinkwater. Her en der zijn al gevechten om water uitgebroken, meldde de VN vandaag. Het dodental is inmiddels opgelopen tot boven de vijfduizend. Over het aantal vermisten, met name in de zwaar getroffen dorpen op het armoedige platteland, is niets te zeggen.

Premier Sushil Koirala vreest dat het dodental van de aardbeving kan oplopen tot boven de 10.000. Er wordt nog steeds informatie uit de afgelegen dorpen verwacht, waarmee communicatie in beperkte mate mogelijk is. De regering opereert volgens Koirala op “oorlogssterkte”.

Twee vluchten met Nederlanders

Op Rotterdam The Hague Airport landt komende nacht een toestel uit Kathmandu met aan boord vijftig Nederlanders, onder wie twee gewonden. Het door het ministerie van Buitenlandse Zaken en SOS International gecharterde toestel is vanochtend geland in Kathmandu en inmiddels weer vertrokken. Er wordt gewerkt aan een tweede charter.

De 54 Nederlanders in het Belgische vliegtuig, dat gisteren uit Nepal vertrok, zijn in New Delhi opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade. Het toestel zal vanavond vertrekken en morgenochtend aankomen op het militaire vliegveld van Brussel. De ambassade checkt momenteel of alle 54 Nederlanders mee zullen reizen naar Brussel. Eén persoon is zwaargewond en blijft in elk geval in New Delhi in het ziekenhuis, aldus het ministerie.

Op het vliegveld in Kathmandu zijn mensen van het honoraire consulaat aanwezig om Nederlanders op te vangen. De Nederlandse ambassadeur in Delhi reist op korte termijn naar Katmandu.

Bekijk ook onze dossierpagina over de aardbeving in Nepal en dit artikel over misleidende beelden op internet.

Lees vandaag in NRC Handelsblad (€):
Waarom bouwde het arme Nepal niet veiliger?
Hier liggen nog lijken, dat kan niet anders

    • Marije Willems