Saoedische koning benoemt nieuwe kroonprins – ‘favoriete kandidaat VS’

De nieuwe Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef tijdens een bijeenkomst in 2013.
De nieuwe Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef tijdens een bijeenkomst in 2013. Foto EPA / Mazen Mahdi

De Saoedische koning Salman heeft vannacht een nieuwe kroonprins benoemd en zijn oude troonopvolger de laan uitgestuurd. De beoogd opvolger van Salman is nu zijn neef Mohammed bin Nayef, zo maakte de Saoedische staatstelevisie bekend. Bin Nayef is nu al minister van Binnenlandse Zaken in het Arabische land.

De nieuwe kroonprins was in januari nog op de tweede plaats in de lijn van troonopvolging gezet. De eerste plaats was toen voor Salmans halfbroer prins Muqrin, maar die is nu dus door de Saoedische koning ontslagen. De plek van plaatsvervangend kroonprins gaat nu naar de zoon van koning Salman, Mohammed bin Salman.

Een vijand van Al-Qaeda

De nieuwe Saoedische koning kiest daarmee voor een troonopvolger die populair is bij de Verenigde Staten, zo schrijft persbureau Reuters. Bin Nayef is bovendien een voorname vijand van Al-Qaeda, zo bleek in 2009. Toen stuurde de terreurgroep namelijk een huurmoordenaar om hem te vermoorden. Bin Nayef overleefde die aanslag ternauwernood.

Ten tijde van de aanslag was de nieuwe kroonprins veiligheidschef van Saoedi-Arabië. Hij werkte in die periode nauw samen met de veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten. Drie jaar later werd de nu 55-jarige Bin Nayef benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, een functie die hij ook na zijn promotie blijft vervullen.

Met de keuze voor Bin Nayef kiest koning Salman ook voor een “harde, assertieve lijn”, zo schrijft onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants vanmiddag in NRC Handelsblad (€):

“Hij staat bekend om zijn harde lijn, zowel tegen ‘terroristen’ als tegen liberale critici. Mede door hem liep blogger Raif Badawi tien jaar cel en duizend stokslagen op.”

    • Joost Pijpker