Schoonmaakbedrijf schaft jeugdloon af

None

Schoonmaakbedrijf DJM Bedrijfsdiensten uit Deventer, dat schoonmaakt bij bedrijven zoals de Rabobank, schaft per 1 juli het jeugdloon af. Dat betekent dat werknemers van 15 tot 21 jaar straks hetzelfde betaald krijgen als hun oudere collega’s.

Enkele tientallen van de in totaal 380 werknemers krijgen vanaf 1 juli meer geld. Een 17-jarige bijvoorbeeld, verdient nu 4,30 euro per uur. In de zomer stijgt dat bedrag naar 9,55 euro. De bedrijven voor wie DJM werkt, betalen niet mee aan de loonsverhoging. Die hogere salarissen moet DJM dus zelf opbrengen.

„Jonge mensen zijn zelden ziek en heel flexibel”, zegt operationeel directeur Stanley van der Wal. Bovendien leveren ze hetzelfde werk als hun oudere collega’s, zegt hij. „Het is eigenlijk heel raar dat ze niet eerder beter betaald kregen.”

De discussie over jeugdloon werd aangezwengeld door de 19-jarige vakkenvuller Soufian Afkir, het gezicht van een FNV-actie over dat onderwerp. Hij wees Ahold-bestuursvoorzitter Dick Boer tijdens een aandeelhoudersvergadering een paar weken geleden op het enorme verschil in hun salarissen.

    • NRC