De koning kan uitkijken naar z’n Acht

Wat is roeinatie Nederland zonder competitieve ‘Acht’ in de vaart? Natuurlijk, voor de sporters zijn successen in de skiff, dubbelvier of een van de andere kleinere nummers net zo belangrijk. Maar de Holland Acht spreekt het volk nu eenmaal aan. En niet alleen het volk, ook koning Willem Alexander vroeg zich vorig jaar augustus verbaasd af waarom de Acht niet in de finale van het WK op de Bosbaan zat. „De koning vroeg me hoe dat kwam”, vertelde technisch directeur Hessel Evertse van de roeibond gisteren bij een toelichting op het beleid voor Rio. Evertse legde de koning uit dat de Acht een ontwikkelingsboot was voor de Spelen van 2020 in Tokio. „‘Waarom Tokio? In Rio moet het gebeuren’”, antwoordde hij. Daar had de koning gelijk in. Hij was ook speciaal voor de achten gekomen. Zijn hart ligt bij die boot.”

Na het WK heeft de roeibond een analyse gemaakt welke nummers in 2016 kansrijk zijn. Volgens Evertse zijn de verschillen van de vorige prioriteitsboot – de vier zonder – en de Holland Acht met de internationale top ongeveer even groot. En dan kiest de bond toch liever voor de Acht.

De roeibond wil met zeker vijf boten naar Rio. Op de Spelen van Londen behaalde alleen de vrouwenacht een (bronzen) medaille. Evertse: „We willen dat resultaat verbeteren”.