Opnieuw protesten in Baltimore, ondanks instellen avondklok

De politie en nationale garde patrouilleert in het Amerikaanse Baltimore, waar sinds gisteravond een avondklok van kracht is. Foto AFP / Mark Makela

In de Amerikaanse stad Baltimore is vannacht – ondanks het uitgaansverbod – opnieuw gedemonstreerd. Een paar honderd betogers verzamelden zich volgens Amerikaanse persbureaus op een kruispunt in de stad, waar het al drie nachten op rij onrustig is. De politie van Baltimore dreef de menigte uiteen en arresteerde ten minste tien betogers.

Bij het verdrijven van de demonstranten werden onder meer peperspray en rubberen kogels gebruikt. Ondanks de nieuwe protesten was het wel aanmerkelijk rustiger dan maandagnacht, toen meerdere mensen gewond raakten. Demonstranten grepen de onrust toen bovendien aan om winkels te overvallen en brand te stichten.

Noodtoestand afgekondigd

Om te voorkomen dat Baltimore opnieuw een onrustige nacht tegemoet ging, stelde burgemeester Stephanie Rawlings-Blake gisteren voor de rest van de week een uitgaansverbod in. Tussen 22.00 en 5.00 uur (lokale tijd) is het niet toegestaan op straat te zijn. Duizend agenten patrouilleerden vannacht door de straten om te controleren of die regel werd nageleefd.

De politie kreeg daarbij hulp van de nationale garde, die met ongeveer tweeduizend leden aanwezig was. Zij werden gisteren ingezet door gouverneur Larry Hogan van de staat Maryland. Logan kondigde gisteren de noodtoestand af in Baltimore, dat aan de Amerikaanse oostkust ligt, even ten noorden van Washington.

Obama veroordeelde geweld

President Barack Obama veroordeelde de rellen van de afgelopen dagen gisteren in een toespraak. Volgens Obama is er geen enkele reden die de hoeveelheid geweld van gisternacht rechtvaardigt en moeten de brandstichters en plunderaars worden berecht. Toch moet de politie ook bij zichzelf ten rade gaan, vindt hij.

De rellen in Baltimore braken uit na de begrafenis van de 25-jarige Freddy Gray. De Afro-Amerikaanse man overleed nadat hij bij zijn arrestatie zwaargewond was geraakt aan zijn rug en achterhoofd. In de VS heeft excessief politiegeweld jegens vooral zwarte arrestanten in het afgelopen jaar verschillende malen tot nationaal protest geleid.

    • Joost Pijpker