Onderzoek naar kindermisbruik door Franse militairen in CAR

Een Franse militair laat president François Hollande zien wat voor werk zij verrichten in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Een Franse militair laat president François Hollande zien wat voor werk zij verrichten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Foto EPA / Sia Kambou

Er wordt onderzoek gedaan naar beschuldigingen dat Franse militairen in 2014 kinderen seksueel zouden hebben misbruikt tijdens hun missie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Dat heeft een woordvoerder van de aanklager van Parijs woensdag laten weten. Hoewel nu pas bekend is geworden dat er onderzoek wordt gedaan, is dit al in 2014 van start gegaan.

Dat meldt The Guardian. Een Zweedse medewerker van de Verenigde Naties die een rapport lekte aan de Franse autoriteiten waarin het misbruik wordt genoemd is geschorst omdat hij “protocollen heeft geschonden en vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld”. Hij wordt waarschijnlijk ontslagen. De man, die al meer dan dertig jaar humanitair werk doet, zei het rapport te hebben overgedragen omdat de VN volgens hem faalt bij het aanpakken van kindermisbruik.

Daklozenopvang

In het rapport staat dat kinderen, waarvan sommigen pas negen jaar oud zijn, seksueel worden misbruikt door Franse vredestroepen. De kinderen werden verkracht en aangerand in een daklozenopvang in de hoofdstad Bangui, dat door de Fransen werd beheerd. De VN kwam in het verleden vaker onder vuur te liggen omdat niet werd opgetreden tegen pedofielennetwerken in Bosnië, Kosovo en de Democratische Republiek Congo. Ook zouden VN-troepen zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik tijdens missies in Haïti, Burundi en Liberia.

‘Geen commentaar’

De aanklager wilde geen details geven over het onderzoek, behalve dat dit nog steeds gaande is. De VN-Mensenrechtenraad heeft een kort vooronderzoek verricht, waarna de zaak aan de Franse autoriteiten werd overgedragen. De Franse ministeries van defensie en buitenlandse zaken wilden niet op de berichtgeving reageren.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek woedt sinds eind 2012 een bloedig conflict tussen moslimrebellen (Séléka) en christelijke strijdgroepen (Ant-Balaka). Het leeuwendeel van de moslims is het land ontvlucht. Eind 2013 besloot Frankrijk militairen naar het door strijd verscheurde land te sturen. Het jaar daarop stuurde de VN een vredesmissie. Het geweld heeft al aan meer dan 5.000 mensen het leven gekost en heeft honderdduizenden hun huizen doen ontvluchten.